Ministrica Brnjac sastala se sa predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja

„Sigurnost je danas jedan od ključnih faktora kod odabira destinacije za odmor"

Izvor i foto: mint.hr

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac se sastala danas s predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) s kojima je razgovarala o aktivnostima koje se provode s ciljem održavanja sigurnosti između ostalog i brojnih turista koji borave u Hrvatskoj.

„Sigurnost je danas jedan od ključnih faktora kod odabira destinacije za odmor. Veliku ulogu u ostvarenim rezultatima i pozicioniranju Hrvatske kao sigurne destinacije ima Hrvatska gorska služba spašavanja, koja uz redovne aktivnosti svake godine odradi veliki broj akcija spašavanja, posebice tijekom ljetnih mjeseci.“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prilikom sastanka.

Shvaćajući veliku važnost Hrvatske gorske službe spašavanja ne samo u intervencijama već i u prevenciji, informiranju te educiranju ljudi, Ministarstvo turizma i sporta već dugi niz godina surađuje s Hrvatskom gorskom službom spašavanja. Naime, 2003. godine Ministarstvo turizma i sporta potpisalo je s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Sporazum o dugoročnoj suradnji i provedbi programa unapređenja sigurnosti turista građana, te aktivnosti zaštite i spašavanja na nepristupačnim prostorima izvan gradova i javnih prometnica. Slijedom navedenog sporazuma, 2011. godine se prvi puta između Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske gorske službe spašavanja sklopio Ugovor o izravnoj dodjeli o sufinanciranju aktivnosti Programa unapređenja sigurnosti i zaštite i spašavanja turista na prostorima izvan gradova i javnih prometnica.

Osim toga, Ministarstvo turizma i sporta od 2015. godine na godišnjoj osnovi sklapa i Ugovor o izravnoj dodjeli o sufinanciranju aktivnosti na projektima razvoja aktivnog turizma za ESI fondove. Hrvatska gorska služba spašavanja kontinuirano osim svojih redovnih aktivnosti provodi i aktivnosti usmjerene na jačanje pustolovnog turizma u Hrvatskoj.