Ministrica Brnjac s direktorima županijskih turističkih zajednica

Razgovaralo se o važnosti poboljšanja epidemiološke situacije u svim destinacijama

Izvor i foto: Turizmoteka/mint.gov.hr

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je održala sastanak s direktorima županijskih turističkih zajednica, na kojem je bilo riječi o uspostavi dodatnih punktova za testiranje turista, provjeri poštivanja protokola u okviru projekta Safe stay in Croatia, akciji „Hrvatski otoci – zeleni otoci“ te sportskom događaju WRC Croatia Rally 2021.

„Kontinuirano radimo na svim aspektima sigurnosti, dogovorili smo prioritetno cijepljenje za turističke djelatnike, izdvojili znatna sredstva za sufinanciranje brzih antigenskih testova, jedina smo država koja je od početka travnja otvorena za turiste, uključujući i građane trećih zemalja.

Posebno veseli činjenica da su direktori regionalnih turističkih zajednica prepoznali važnost projekta „Safe stay in Cratia“ te su u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama i regionalnim javno zdravstvenim službama uspostavili već 250 punktova za testiranje turista. Optimistična sam, ali moramo nastaviti s pripremama najvećom ozbiljnošću. Svatko od nas odgovoran je za rezultate“, istaknula je ministrica Brnjac te dodala kako Ministarstvo i diplomatskim putem kao i preko predstavništava HTZ-a nastoji Hrvatskoj osigurati uvjete za što bolju turističku sezonu.

U pripremama za turističku sezonu epidemiološka situacija i dalje ostaje ključna, zato je nužno da Hrvatska na epidemiološkoj karti bude u zelenom. S digitalnim alatom Enter Croatia Hrvatska je prošle godine bila predvodnica u korištenju novih tehnologija u turizmu dok ove godine s naših emitivnih tržišta bilježimo iznimno pozitivne reakcije na projekt Safe stay in Croatia, kojim potičemo dionike u turizmu i turiste na pridržavanje epidemioloških mjera.

Ministrica je naglasila kako je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pokrenuta i akcija „Hrvatski otoci – zeleni otoci“ te kako će turistima na www.safestayincroatia.hr, osim informacije o epidemiološkom stanju po županijama, biti vidljiv i prikaz podataka o epidemiološkoj situaciji na hrvatskim otocima.

Ministrica Brnjac zahvalila je direktorima regionalnih turističkih zajednica na dostavljenim prijedlozima smanjenja turističke pristojbe po noćenju. Izvijestila ih je da, s obzirom na to da posebne okolnosti još uvijek traju, Ministarstvo turizma i sporta planira umanjiti iznose paušala za plaćanje turističke pristojbe i članarine za privatne iznajmljivače za 50%, te sukladno razgovorima sa sektorom nautike, paušal za nautičare za 20%.

Ministrica se osvrnula i na jedno od najvećih sportskih natjecanja u svijetu automobilizma Svjetsko prvenstvo u reliju koje se ove godine po prvi puta održava u Hrvatskoj, poručivši kako je ovo još jedna potvrda da su sport i turizam izvrstan spoj za promociju naše zemlje u svijetu.