Ministrica Brnjac o strategiji razvoja turizma

Ministrica turizma i sporta gostovala jutros na HRT-i


Izvor i foto: HRT
Autor: Dobro jutro, Hrvatska/E.L.S./HRT

Situacija u turizmu prije nekoliko mjeseci nije izgledala dobro, resorno je ministarstvo napravilo istraživanje i očekivali su oko 30 posto od prošle godine, no ovaj vikend imali smo više od 700 tisuća turista u Hrvatskoj.

- Kada gledamo kumulativno - 4,3 milijuna dolazaka, više od 27 milijuna noćenja - to su brojevi kojima se približavamo 50-ak posto od prošlogodišnje sezone pa možemo reći da smo jako zadovoljni - izjavila je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" nova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Naglasila je da su top županije Istra, Primorsko-goranska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska.

- Za Hrvatsku je bilo specifično da je i aviodestinacija i veseli nas što ovaj mjesec ima sve više aviolinija - i za Split i za Dubrovnik. Turisti dolaze iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Poljske. Iz Njemačke imamo 92 posto turista u odnosu na prošlu godinu, iz Slovenije 91 posto, a prednost je Hrvatske izrazito dobra cestovna infrastruktura, što olakšava dolazak turista - objasnila je Brnjac.

Napomenula je kako se Turistička zajednica pripremila na vrijeme, a promidžbene kampanje su se dodatno pojačale u srpnju i kolovozu za tržište Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nizozemske, uloženi su dodatni kapaciteti da se predstavimo kao sigurna zemlja i odredište.

- Naš je cilj strategija razvoja turizma, održivi turizam, zeleni turizam, fokusirati se na produžetak sezone uz nautički ili zdravstveni turizam. Veseli me to što smo i na sastanku s turističkim sektorom ustanovili da razmišljamo na isti način - rekla je i naglasila da je turistički sektor najviše pogođen, a poznato je da je iznimno bitan - nosi 20 posto BDP-a.

- Zbog toga je naš cilj što bolje pozicionirati turistički sektor uz taj instrument za oporavak i otpornost i uz višegodišnji financijski okvir jer turizam nije bio toliko dobro zastupljen kako bi trebao biti - smatra Brnjac.

Zahvalila je svim građanima RH što poštuju epidemiološke mjere te turističkim djelatnicima koji su svjesni ozbiljnosti ove situacije. Ovakvi brojevi, kaže, ne bi bili da se ne poštuju epidemiološke mjere, zbog toga smo i sigurna zemlja. Kaže da su turisti zadovoljni jer se osjećaju sigurno.

- Važno je već sada pozicionirati se za iduću godinu, ponašamo se kao da će pandemija i dalje biti prisutna i pripremamo se kako privući još više turista, držati se epidemioloških mjera jer je to izrazito važno - zaključila je ministrica.