Manjak radnika u turizmu

Godinama se upozoravalo

Izvor i foto: HRT

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/V.K./HRT

Posljednjih godina suočavamo se s manjkom radnika u turizmu. Potreba za njima sve je veća pa im je nužno osigurati adekvatan smještaj i plaću te poticajno radno okružje.

O tome se, među ostalim, razgovaralo u Rijeci. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Instituta za turizam i Obrtničke komore PGŽ-a.

Čovjek je ključ uspjeha! Bez obzira na to na kojem radnom mjestu bio, od kuhara do sobarice i konobara. Za te sezonske poslove kronično nam nedostaju radnici. Problem je kompleksan, čulo se na skupu.

- Kada ljude platimo dovoljno, kada kreiramo lijepu radnu atmosferu u kojoj se međusobno podržavamo, kada poštujemo ljude s kojima radimo, onda će se to zadovoljstvo odraziti i na krajnjeg gosta, naglašava Renata Tomljenović, Institut za turizam.

S njom se slaže i Damir, konobar koji ima 12 godina iskustva, i kao sezonac i kao obrtnik.

- Nisam ništa znao. Škola je jedno, a drugo je praktični dio. Teško i naporno. Srećom imao sam dobre kolege koji su me podržavali u svemu, rekao je Damir Smailagić, konobar.

- Prvo i osnovno je ljubaznost. Ljubazan konobar otvara sva vrata kod svih gostiju i poslodavca. To je osnova svega, rekao je Damir.

Iza chefa Kristijana Kozmića trideset je godina rada i iskustva. Edukacija kuhara najvažnija je i nikad ne prestaje - što mladi još ne razumiju.

- S njima je i najveći problem, zato što oni izađu iz srednje škole i misle da sve znaju. U biti, i ja još ne znam sve. Još se educiram, idem na predavanja i sam predajem, naglasio je Kristijan.

No, u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije ističu da već više od 25 godina upozoravaju na nedostatak sezonaca - kvalitetne radne snage.

- Sigurno da mi u HOK-u zagovaramo kvalitetu strukovnog obrazovanja. Nažalost, to nije pratilo tržište rada i doveli smo se u situaciju u kojoj smo danas. Nemamo kvalitetnu radnu snagu,izrazito u sezoni, istaknuo je Dalibor Kratohvil, predsjednik Obrtničke komore PGŽ-a.

Nije ni prosinac, a već su počela predavanja, rasprave i skupovi pa možda možemo očekivati da će sljedeće sezone biti dovoljno hrvatskih radnika.