Konferencija "InvestEU: Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU"

Investicijski potencijal InvestEU-a 650 milijardi eura

Izvor i foto: HTZ

Konferencija "InvestEU: Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU" u organizaciji Europske investicijske banke (EIB), predstavništva Europske komisije (EK) u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hanza Medije održana je u ponedjeljak u Esplanadi. InvestEU novi je program Europske komisije koji će poduzetnicima pružiti nove i povoljnije izvore financiranja, a čiji ukupni investicijski potencijal doseže 650 milijardi eura, istaknuto je na konferenciji.

Očekivanja poslovne zajednice od hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i prilike koje gospodarstvenicima stoje na raspolaganju narednih mjeseci bili su fokus današnje konferencije koja je Esplanada okupila brojne uvažene goste. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić sudjelovao je na panelu “Prilike i očekivanja od hrvatskog predsjedanja 2020.” gdje je istaknuo veliku prednost predsjedanja za dodatnu promociju Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da je program InvestEU nastavak i proširenje strateškog plana za ulaganje EU-a te se nada da će dio tih sredstava biti uložen i u Hrvatsku. Program se provodi u četiri ključna područja, a to su održiva infrastruktura, investicije, inovacije i digitalizacija, malo i srednje poduzetništvo te socijalna uključenost i kohezija.

Voditelj zagrebačkog ureda EIB-a Anton Kovačev kazao je kako treba što bolje pripremiti poduzetnike za korištenje mogućnosti koje pruža InvestEU. Pritom je želja posebno podupirati inovatore, jer su oni među najbrže rastućim poduzećima te značajno podižu konkurentnost hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu. EIB-ova podrška ulagačima u Hrvatskoj trenutno premašuje vrijednost od šest milijardi eura, dodao je.

Predsjednik HGK Luka Burilović poručio je da je predsjedanje EU-om prilika za gospodarski rast. Smatra da je to dobar trenutak da se Hrvatska "skine s trona zemlje propuštenih prilika" te da svjetla međunarodne pozornice iskoristi kako bi pokazala svoje potencijale, koji se ogledaju u stručnosti, znanju i kvalitetnim proizvodima.