Kao doprinos očuvanju bioraznolikosti, osposobljeno trinaest novih pčelara

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Knin provela je program osposobljavanja za poslove pčelara

Izvor i foto: Turizmoteka/NP Krka

U cilju zaštite prirode i bioraznolikosti, poticanja ekološke proizvodnje i razvoja lokalne zajednice, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i Pučko otvoreno učilište Knin ostvarili su suradnju u provedbi programa osposobljavanja za poslove pčelara. Program je uspješno završilo trinaest polaznika.

„Čestitam svim pčelarima na usvojenom znanju i vještinama i na uspješno završenom osposobljavanju. Raduje nas što ćete svoje znanje primijeniti na površinama u blizini NP 'Krka' te vam želimo uspješne i jake pčelinje zajednice. Vjerujemo da ćete zahvaljujući tehnikama pčelarenja koje ste usvojili doprinijeti očuvanju bioraznolikosti te na taj način sudjelovati u zaštiti našeg bisera prirode“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Kao dio aktivnosti u sklopu suradnje s lokalnom zajednicom, Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' redovito organizira predavanja, radionice i susrete namijenjene lokalnom stanovništvu. Raduje nas odaziv lokalne zajednice, njezina podrška i projekti koji nas povezuju.“

Uvjerenje o osposobljenosti za poslove pčelara upisuje se u radnu knjižicu. Program osposobljavanja sastoji se od dva dijela: teoretski dio održava se konzultativno-instruktivnom metodom u učionici, a praktični dio s mentorom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

„Najveći broj zainteresiranih pčelara bio je s područja gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, stoga nam je izuzetno drago da smo osposobljavanje proveli u Kninu. Uz teoretski dio nastave, kroz koji su se polaznici upoznali sa svim fazama tehnike pčelarenja, pčelari su usvojena znanja proljetos primijenili na pčelinjaku. Nakon završenog osposobljavanja znanje i vještine mogu usavršiti kroz dodatne edukativne module specijalizirane za pčelarstvo“, naglasila je Sandra Žulj Cigić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Knin.

Važnost očuvanja pčelinjih zajednica sve je značajnija tema u zaštiti bioraznolikosti. Zahvaljujući redovitom usavršavanju, pčelari se mogu umrežavati, sigurnije voditi košnice, skrbiti o očuvanju zdravlja pčela i unaprjeđivati kvalitetu svojih proizvoda. Stoga, našim pčelarima želimo uspješan i plodonosan rad u pčelinjaku!