IGSAT-ov žiri je formalno preporučio Srednju Dalmaciju za titulu Europske gastronomske regije 2027.

Priopćenje Međunarodnog instituta za gastronomiju, umjetnost i turizam | IGCAT-a

Izvor i foto: Turizmoteka/ TZ SDŽ

Neovisni međunarodni žiri sastavljen od cijenjenih stručnjaka, kojem se pridružila i dr. sc. Diane Dodd , predsjednica IGCAT-a, završio je svoju detaljnu procjenu na licu mjesta kandidature Srednje Dalmacije za titulu Europske gastronomske regije 2027. – i regija je ostavila trajan dojam.

Tijekom pet dana, žiri je surađivao s više od 75 regionalnih dionika – uključujući kuhare, edukatore, poljoprivrednike, kulturne lidere, vlasnike poduzeća i organizacije civilnog društva. Pohvalili su međusektorsku suradnju regije, inovativno razmišljanje i nepokolebljivu predanost održivosti i očuvanju kulture.

Od regenerativne poljoprivrede i zanatske proizvodnje sira, do inicijativa poput Agripolisa, Inkluzivne Dalmacije i aplikacije Scan-It, regija pokazuje kako gastronomija može biti moćan alat za održivi razvoj, obrazovanje i lokalni ponos. Kulinarski identitet regije jarko je zasjao – od kultne dalmatinske Marende i tradicionalne peke, do nagrađivanih maslinovih ulja i autohtonih sorti grožđa – nudeći ne samo finu hranu, već i duboko kulturno značenje.

Žiri je također prepoznao izvanrednu ulogu obrazovanja, pri čemu škole, akademije i sveučilišta surađuju kako bi osposobili buduće generacije i podigli gastronomsku izvrsnost Dalmacije.

Nakon evaluacije, žiri je formalno preporučio Srednju Dalmaciju za titulu Europske gastronomske regije 2027., nakon što se konačna prijava podnese nakon izbora sljedeći tjedan. Iskrene čestitke svima uključenima, a posebno Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije na njihovom snažnom vodstvu i viziji. Ovo je ponosan trenutak za Srednju Dalmaciju – korak bliže stjecanju međunarodnog priznanja koje u potpunosti zaslužuje!

SASTAV ŽIRIJA Ramon Sentmarti í, Upravni odbor IGCAT-a i Svjetska gastronomska regija Katalonije 2025.; Emanuela Panke , predsjednica Kulturne rute Itervitis Vijeća Europe i stručnjakinja IGCAT-a; Wendy Barrie , stručnjakinja IGCAT-a i Škotski gastronomski vodič; José Luís Marques , iz Coimbre, Europska gastronomska regija 2021. i stručnjak IGCAT-a za kulturu i obrazovanje; Jens Storli , iz Trondheim-Trøndelaga, Europske gastronomske regije 2022. i stručnjak IGCAT-a za razvoj lokalne strategije i komunikaciju;