Hrvatskom turizmu nedostaje 20.000 radnika

Ostojić: Turizam nije plačljiv, daje 20 posto BDP-u

Izvor i foto: Turizmoteka/HUT

U emisiji HRT-e Otvoreno sinoć je održana rasprava na temu: Kako zadržati domaću radnu snagu i privući kvalitetni strani kadar kako dugoročno riješiti problem nedostatka radnika?

Između ostalih u emisiji je sudjelovao i direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.
„ Ova turistička sezona se pripremala u uvjetima potpune neizvjesnosti. Na svu sreću, tržišna potražnja došla je na jug i bilo je moguće otvoriti niz objekata. Mi smo s HUP-om napravili anketu koliko bi zaradili da smo imali dovoljno radne snaga, a to je 750-900 milijuna kuna samo da smo bili fleksibilniji“- kazao je Ostojić i naveo kako su poslali nekoliko prijedloga resornim ministarstvima.
Istaknuo je da bi puno veći broj ljudi iz Hrvatske mogao naći posao u turizmu. Posebno je istaknuo mogućnost zapošljavanja studenata preko ljeta, ali je istaknuo i prepreke tomu:
„ Danas ukoliko student zaradi više od petnaest tisuća kuna u jednoj godini, njegovi roditelji gube pravo oslobađanja poreza na dohodak. Mi predlažemo da se to digne barem na trideset tisuća kuna. Mi smo spremni raditi određene treninge i edukacije kako bi animirali ljude“ poručio je Ostojić, te na primjedbu jedne od sudionice rasprave da je turizam plačljiv i da kad prestane sezona, traži novac od vlade, rekao:
„ Turizam nije plačljiv. To što se turizam bori za povećanje plaće, to je opravdano jer daje 20 posto BDP-u. Turizam je povećao plaće za gotovo 10 posto u godinu dana. Poslodavci su svjesni da bez povećanja plaća neće biti rješavanja pitanja radne snage“.