Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja najavljene mjere rasterećenja gospodarstva

" Za podizanje konkurentnosti potrebno je da iznos nameta bude primjeren"

Izvor i foto: Turizmoteka/HUP

Komentar Davora Majetića, glavnog direktora HUP-a vezan uz današnju najavu administrativnih rasterećenja:

„Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja najavljene mjere rasterećenja gospodarstva. Visoko administrativno opterećenje ključan je faktor nekonkurentnosti i nedostatne razine poslovne i ekonomske slobode. HUP je aktivno uključen u projekt Ministarstva gospodarstva unutar kojeg su se primjenom Standard Cost Model (SCM) metodologije za mjerenje troška regulacije temeljem brojčanih pokazatelja i analiza izradili prijedlozi za snižavanje administrativnog opterećenja, odnosno, ukidanja pojedinih regulatornih prepreka, započet još u vrijeme mandata ministrice Dalić.

Prema našoj ocjeni, ovaj projekt treba nastaviti pri čemu je ključno vršiti analize i korigirati sve namete koji plaćaju poslodavci. U osnovi, za podizanje konkurentnosti potrebno je da iznos nameta bude primjeren i da se uzima u obzir vrijeme potrebno poslodavcima da ispune svoje obveze prema državi na svim raznima.

S obzirom na broj procedura i nameta, apsolutno je kritično da se na razini državne administracije uvede nadzor ili alat koji će kontrolirati donošenje novih procedura i nameta kako nam se ne bi dogodilo da uskoro ponovno budemo iznenađeni obimom postupaka i visinom iznosa koji se u tim postupcima moraju platiti.“