Hrvatska: Manjak radnika

Turističke tvrtke boljim uvjetima rada pokušavaju privući radnike

Izvor i foto: HRT

Autor: T.V./HRT

Manjak radnika postao je ozbiljan problem u hrvatskom gospodarstvu. Čelnica HUP-a jučer je u Dnevniku upozorila da će ih iduće godine nedostajati čak 30 tisuća. Taj je problem, osim u građevinskom sektoru, najviše izražen u turizmu. Zbog toga su turističke tvrtke, najranije dosad, krenule u potragu za radnicima, a mnogi su se okrenuli i njihovoj edukaciji.

Tvrtke stipendiraju učenike i studente, ulažu u njihovu edukaciju, zapošljavaju ih... Prošla su vremena kad su sezonci godinama čekali bolje uvjete. Samo u posljednje 3 godine Valamar je otvorio 2.300 novih radnih mjesta, minimalna neto primanja povećana su na 5 tisuća kuna.
"Mi također imamo razvijeni sustav 18 različitih programa nagrađivanja učinka na radnom mjestu, brojne edukacije, razvoj karijere u turizmu, to je ono što nudimo", ističe Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica Uprave Valamar Rivijere.

Trebaju ljude, do ljeta će niknuti dva preuređena kompleksa s 5 zvjezdica. U rovinjskoj Maistri pak zbog novog luksuznog hotela traže 300-tinjak radnika. Dio će osigurati iz kvota za uvoz, lani su tim putem zaposlili 70-ak ljudi.

Obrazovni sustav ne prati tržište rada, složne su turističke tvrtke. Centri kompetentnosti koje osniva mjerodavno ministarstvo trebali bi nadopuniti obrazovni sustav. Postojeći, naime, i dalje nudi vrlo malo praktičnog rada u odnosu na teorijsku nastavu.