Hrvatska ima sve uvjete za tranziciju na zeleni turizam

„Cilj je smanjenje potrošnje svih energenata, povećanje sigurnosti, pouzdanosti i radne učinkovitosti, tehnička unaprjeđenja i sniženi troškovi održavanja“

Izvor i foto: Turizmoteka/Woom Tourism Arene 

 U sklopu Woom Tourism Arene održan je treći webinar „Zeleni turizam“, čime je nastavljen niz webinara usmjerenih na zelenu tranziciju u hrvatskom gospodarstvu. Kao i na dosadašnjim webinarima, okupljeni su istaknuti domaći stručnjaci te predstavnici nekih od najznačajnijih domaćih dionika u turizmu. Osim glavnih prednosti poslovanja po zelenim principima, fokus rasprave je bio usmjeren i na isplativosti ovakvih ulaganja te dugoročne pozitivne učinke zelene orijentacije u turizmu.

Održivi razvoj i zeleno poslovanje su kroz posljednjih nekoliko godina postali neizostavan aspekt društvenog i poslovnog života, a svakim danom dobivaju na sve većoj važnosti u ključnim gospodarskim granama. Kada je riječ o Hrvatskoj, turizam je izuzetno važan generator gospodarskog rasta. Štoviše, turizam je nedvojbeno nositelj gospodarstva, a istovremeno ima i velik potencijal da postane ogledni primjer te pokretač zelene tranzicije.

„Turizam je fenomen koji je isprepleten kroz sve ekonomske i socijalne strukture. S jedne strane nosi iznimnu ekonomsku korist, a s druge strane je velik zagađivač okoliša i potrošač resursa. Stoga je danas potrebna transformacija turizma i svih dionika u turizmu, kako bismo osim ekonomske koristi, kroz održivi turizam generirali dodatnu vrijednost i dobrobit za lokalnu zajednicu i očuvali prirodne resurse na kojima se naš turizam i temelji“ poručila je Silvija Ilišković Balagović MRICS, konzultantica za turizam i hotelske investicije, HOTELIS d.o.o., moderatorica webinara.

Pri tome je kao izvrstan domaći primjer za održivi turistički objekt istaknut Hotel Split. „Poučeni zapadnim primjerima, uvjerili smo se da postoje brojne mogućnosti za uštedjeti na vodi, energiji i upravljanju objektom. Iz želje da više uštedimo, bili smo voljni više i investirati u potrebne uvjete za održivost. Tako smo čitav koncept projektirali tako da iskoristimo što više solarne energije, koja je glavni izvor energije za zagrijavanje vode u hotelu“ istaknuo je Mladen Tomić, direktor i osnivač, Hotel Split.

O važnosti i mogućnostima korištenja solarne energije kao ključnog prirodnog resursa, govorio je i Vedran Belmarić, direktor, E.ON Solar d.o.o. „U Hrvatskoj imamo veliku sreću da gotovo nema lokacije koja nije pogodna za gradnju sunčane elektrane. Tome u prilog ide i to da je električna energija, koju proizvede sunčana elektrana jeftinija od tržišne električne energije. Prema tome, u Hrvatskoj je prosječan povrat investicije ispod šest godina i to bez ikakvih poticaja. Ako računamo na to da je prosječan povrat investicije unutar šest godina i na to da je prosječan vijek trajanja solarne elektrane oko 25 godina, može se računati na gotovo 20 godina besplatne električne energije,“ poručio je.

Više o isplativosti i financiranju ulaganja u zeleni turizam kroz EU fondove, govorila je Iva Vrankić, savjetnica u Odjelu za energetsku tranziciju i održivi razvoj, Apsolon. Okupljenima je detaljan uvid u temu pružila kroz prezentaciju, u kojoj je istaknuto kako Hrvatska ima obavezu posvetiti minimalno 30% EU sredstava energetskoj tranziciji, obnovljivim izvorima energije i borbi protiv klimatskih promjena.

Cijeli webinar možete pronaći na Zeleni turizam

„Cilj je smanjenje potrošnje svih energenata, povećanje sigurnosti, pouzdanosti i radne učinkovitosti, tehnička unaprjeđenja i sniženi troškovi održavanja,“ zaključila je.
Na webinaru su također sudjelovali Flavio Gregorović, tehnički direktor, Valamar Riviera d.d. i Vjeran, Piršić, predsjednik, udruge Eko Kvarner Šime Klarić. U konačnici, zaključak je kako Hrvatska nedvojbeno ima prirodne uvjete za zelenu tranziciju na području turizma, koja može biti značajno potpomognuta sredstvima Europske Unije, a dugoročno doprinosi lokalnoj zajednici, očuvanju okoliša i generiranju značajnih nacionalnih prihoda uz krajnju odgovornost prema prirodi i čovjeku.