Horvat poslodavci: Ne otpuštajte radnike, nitko neće ostati bez pomoći!

Za potpore oko 30 milijardi kuna

Izvor : Privredni.hr/HINA       Foto: Privredni.hr

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da se gospodarstvo ne zaustavlja zbog koronavirusa i zemljotresa, te je naglasio žilavost industrije i građevine, kao i normalno funkcioniranje lanaca opskrbe.

"Gospodarstvo ne brine, a neke industrije moraju se naprezati, poput one koja proizvodi hranu i zaštitnu opremu", rekao je Horvat na HTV-ovom "Dobro jutro, Hrvatska!"

Danas ćemo imati nabavku zaštitne opreme domaće proizvodnje, najavio je.

Također je istaknuo da nije bilo određenih zastoja u građevinarstvu i da opskrba stanovništva djeluje. Sustav robnih rezervi, rekao je, gotovo je dovršen i po potrebi bit će pušten u rad.

Što se tiče isporuke iz uvoza, rekao je da su roba i ljudi koji ih donose strogo kontrolirani, održavajući uvozne opskrbne lance.

Horvat je naglasio da država neće okrenuti leđa nijednom gospodarskom sektoru koji je u problemima zbog epidemije coronavirusa. Prema njegovim riječima, postoje prijave tvrtki i obrta za uporabu mjera državne pomoći, a ukupno ih je 63.

4.500 radnika ostalo je bez posla


Pozvao je poslodavce da ne otpuštaju radnike.

"Ne puštajte se, budite strpljivi ako je to uopće moguće, koronavirusna kriza neće dugo trajati. Nitko neće ostati bez minimalnog dohotka ako posao zastane", rekao je Horvath.

Ponovio je da Vlada jamči isplatu minimalne plaće zaposlenima s poslodavcima u teškoćama. Oni radnici koji još uvijek moraju izaći na burzu neće biti zaboravljeni i dobit će im neki prihod, rekao je. Prema dobivenim informacijama, 4.500 radnika prijavilo se na Zavod za zapošljavanje od početka krize, ali 1.600 je zaposleno.

"Ovo nije borba za gospodarski rast i parametre, već za štednju radnih mjesta, obrta i kompanija", rekao je ministar gospodarstva.

Za potpore oko 30 milijardi kuna

Poduzetnici, rekao je, svi potrebni programi za programe HAMAG BICRO, HBOR, Agencija za plaćanja u poljoprivredi i drugim agencijama, kao i komunikaciju s HZZ-om, može biti učinjeno na internetu , kako bi se spriječilo infekcije koronavirus.

Upitan odakle dolazi novac za gospodarsku potporu, procijenjen na 30 milijardi kuna, rekao je da je to sada manje važno, ali da su glavni izvori državni proračun i europski fondovi. "Ako treba, spremni smo se posuditi", rekao je Horvath.

Upitan da li postoje kršenja zabrane podizanja cijena proizvoda čije su cijene zamrznute, rekao je da će svi oni koji prekrše zabranu biti strogo kažnjeni. U maloprodaji, rekao je, volumen prodaje raste između 40 i 60 posto.

Obranite se

Upitan o situaciji s tečajem kune, odgovorio je da je HNB u nekoliko intervencija obranio tečaj te da su devizne rezerve od 19 milijardi eura i obvezne rezerve poslovnih banaka jamstvo da kuna neće potonuti. "Držimo tečaj negdje na 7,6 kuna za euro i siguran sam da ćemo ga moći obraniti", rekao je Horvat.

Govoreći posebno o utjecaju jučerašnjeg potresa na gospodarstvo, kaže da je to dodatno usporilo ili 'eliminiralo' neke tvrtke iz trenutnog poslovanja Zagreba.

"Rane ostaju, ali su vidljive. Siguran sam da ćemo preboljeti, kako je rekla jedna dama - bolji koronavirus, kao i nevolje koje su nas zadesile u Zagrebu i da će za nekoliko dana biti sasvim druga priča", zaključio je Horvat.