EBRD odobrio Erste banci 100 milijuna eura za financiranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Do danas je EBRD uložio više od 3,88 milijardi eura u Hrvatsku

Izvor i foto: EBRD

EBRD pojačava turistički sektor u Hrvatskoj i Crnoj Gori s visokim zajmom u iznosu do 100 milijuna eura Erste Banci Hrvatska (EBC) za kreditiranje privatnih turističkih poduzeća za širenje poslovanja putem održivih ulaganja u hotele i druge turističke djelatnosti.

Erste banka Hrvatska bit će prva financijska institucija koja je dobila zajam prema EBRD-ovom turističkom okviru za područje istočnog Sredozemlja. Okvir predstavlja holistički pristup financiranju turizma, fokusirajući se na širi, brži i sustavniji utjecaj na turizam i srodne sektore.

Zajam EBC-u imaju za cilj: poboljšati mogućnosti zapošljavanja mladih i žena obučavanjem mladih i uspostavljanjem novih ili značajno poboljšanih programa suradnje s lokalnim sveučilištima ili strukovnim školama te uvođenjem prakse i politika jednakih mogućnosti; i ojačati razvoj povratnih veza s lokalnim dobavljačima u hotelijerstvu kroz koordinaciju relevantnih dionika. Ti su ciljevi ključni za razvoj boljih lokalnih lanaca vrijednosti i za dublju integraciju lokalnih poljoprivrednika u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Tu značajnu transakciju potpisao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti tijekom posjeta Zagrebu. Tim povodom je rekao: „Zadovoljstvo nam je pružiti prijeko potreban kapital za održivi rast i daljnji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Turizam je glavni pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da će ova investicija otvoriti nove mogućnosti za lokalna poduzeća kao i stvoriti nova radna mjesta. To pokazuje kako će naš novi okvir omogućiti EBRD-u da dosegne više klijenata, uključujući i manje klijente. "

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave EBC-a, rekao je: „Iznimno nam je drago što smo postali prva partnerska banka u okviru EBRD-ovog uključivog turističkog okvira za istočni Mediteran i veselimo se nastavku i daljnjem produbljivanju dugogodišnje i uspješne suradnje između naše dvije institucije. Podrška turizmu jedna je od naših temeljnih strateških odrednica i vjerujemo da ćemo kroz ovaj kreditni alat omogućiti našim klijentima da realiziraju brojne uspješne projekte u tom segmentu, što će im omogućiti dodatno jačanje i pozicioniranje na domaćem i međunarodnom tržištu „.

EBC je treća po veličini banka u Hrvatskoj (s oko 15 posto tržišnog udjela) i djeluje putem mreže od 128 podružnica u Hrvatskoj. Njegova podružnica u Crnoj Gori, Erste Bank AD. Podgorica, djeluje kroz mrežu od 17 filijala. Banka je dugogodišnji partner EBRD-a sa zajedničkim obvezama.
Do danas je EBRD uložio više od 3,88 milijardi eura u Hrvatsku u 215 projekata. Djelatnosti Banke pokrivaju sva područja ekonomije, ali su posebno snažne u infrastrukturnom, korporativnom, financijskom sektoru i energetskom sektoru.