Dok zbrajamo rezultate vrlo uspješne 2022., počinjemo pripreme za izazovnu 2023.

Veljko Ostojić, direktor HUT-a:"Kako bismo bili spremni na izazove koji nas očekuju, moramo početi s pripremama već sad"

Izvor i foto: Turizmoteka/HUT


Povećana procjena Hrvatske narodne banke ukupnih prihoda od turizma ove godine, koji se procjenjuju na 11,3 milijarde eura, značajno više nego lanjskih 9,1 milijardu eura, ali i 7 % ili 800 milijuna eura više od najuspješnije 2019., još je jedan važan pokazatelj uspješnosti ove turističke sezone.

S obzirom na očekivani nastavak snažnog turističkog prometa u nastavku glavne sezone i u posezoni, i u fizičkim i u financijskim pokazateljima, domaći ekonomski analitičari procjenjuju i veći turistički prihod od aktualne procjene HNB-a, od čak više od 12 milijardi eura.

”Ova turistička godina protječe u skladu s našim optimističnim očekivanjima, unatoč svim izazovima koje smo imali u njenoj pripremi. Nakon uspješne glavne sezone možemo očekivati jednako uspješnu posezonu, što nam pokazuje i trenutno stanje rezervacija u turističkim kompanijama, ali i dalje visoka razina interesa na našim ključnim emitivnim tržištima za popunjavanje preostalih termina u rujnu, listopadu i do kraja godine. Turizam ove godine djeluje kao snažan poticaj domaćem gospodarstvu i kao stabilizator negativnih ekonomskih kretanja u okruženju, što svima nama koji se bavimo turizmom stavlja još veću odgovornost da upravo takav efekt turizam ostvari i sljedeće godine, koja će biti puno izazovnija od tekuće.

 i imati spremno nekoliko scenarija koji će ovisiti o sigurnosnim, gospodarskim, zdravstvenim i drugim kretanjima na našim najznačajnijim emitivnim tržištima. Ova godina ukazala je na izazove cijene energenata te ostalih troškova poslovanja, tržišta rada, još uvijek neriješenih pitanja zakonodavnog okvira funkcioniranja i razvoja te nam upravo spomenuto stavlja u fokus početak pripreme naredne turističke godine. Iako su krize proteklih godina pokazale da se Europljani teško odriču svojih godišnjih odmora i da Hrvatska ima komparativnu prednost kao najbliži i najsigurniji Mediteran, mi moramo osigurati nastavak investicijskog ciklusa jer jedino na taj način možemo biti konkurentni i nastaviti biti snažan motor domaćeg gospodarstva”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.