„Dani Crne Gore u Zagrebu“

Svečani prijem za uzvanike i novinare

Izvor i foto: NTO Crne Gore

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u suradnji s lokalnim turističkim organizacijama predstavili su turističku ponudu Crne Gore s naglaskom na kulturno nasljeđe, na manifestaciji „Dani Crne Gore u Zagrebu“.
Za bogat program koji je organiziran u okviru manifestacije „Dani Crne Gore u Zagrebu” su se potrudile lokalne turističke organizacije Kotora, Tivta, Budve, Bara, Ulcinja, Cetinja i Podgorice. Na Trgu Bana Jelačića nastupili su mandolinski orkestar i KUD „Boka”, proizvođači suvenira NVO „Harlekin“ i organizacija žena Tivta koja će predstaviti tradicionalna jela od žućenice i morskih plodova. U okviru programa koji su pripremile lokalne turističke organizacije Bara i Cetinja nastupio je KUD „Njegoš“ s orkestrom i izvođačem izvorne muzike Veskom Mileusnićem. Pored njih, prisutnima se je predstavila klapa “Assa Voce” iz Podgorice. Oni su kroz pjesmu, plesove i nošnje posjetiocima predstavili crnogorsku historiju i tradiciju. Turistička organizacija Budve je tom prilikom predstavila bogat program svojih manifestacija koje će se održati tokom uskršnjih i prvomajskih praznika.

"Crnogorski dani u Zagrebu koji su počeli prije par dana, uspješno se realiziraju. Evo i danas veliko je zanimanja građana. Mi smo imali sreće što danas nema kiše. Zadovoljan sam kako smo dočekani. Sutra ćemo imati sastanak s predstavnikom iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Hrvatske. I danas imamo sastanak s predsjednicom zadruge za razvoj ruralnog turizma u Hrvatskoj" kazao je Ćazim Hodžić generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije.

Ljiljana Čukić menadžer u NTO zadovoljna je reakcijama građana Zagreba na program koji su i Ministarstvo održivog razvoja i turizma i NTO Crne Gore, zajedno sa turističkim organizacijama Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Cetinja i Podgorice :" Program je cjelodnevni i počeo je na trgu Bana Jelačića sa raznolikim kulturnim programom. Predstavljaju se KUD Njegoš, KUD Boka, Mandolinski orkestar iz Kotora,. Također građani imaju mogućnost da degustiraju crnogorske proizvode, pršutu i sir. Tu su sa nama i žene Tivta koje pripremaju tradicionalnu hranu sa žućenicom i morskim plodovima. Za večeras je planiran prijem za predstavnike medija i turističkih agencija, kao i za predstavnike kulturnog i javnog života grada Zagreba i naravno nezaobilazna naša crnogorska kuhinja. Plantaže su također pripremile degustaciju crnogorskih vina".

U popodnevnim satima program se nastavio kada su u organizaciji TO Kotor nastupile karnevalske maske, učenici Srednje muzičke škole “Vida Matjan” , duo flauta - Tamara Živković i Jovana Mršulja, duo gitara - Nađa Janković i Kristina Jevrić i solo harmonika - Boško Tujković.
"Ovdje smo po prvi put prisutni kao organizacija i zaista se lijepo osjećamo, posebno što je veliko zanimanje sa svih strana oko nas, kako za naš kulturno-umjetnički program, tako je i veliki interes iskazan kada je u pitanju naš propagandni materijal za nastupajuću sezonu. Tu smo i da predstavimo sve ono što je Tivat pripremio za nastupajuću sezonu" kazala je direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić.

U večernjim satima jučer u dvorani Bruxelles u Europskom domu organiziran je svečani prijem za predstavnike medija, privrednog i javnog života Hrvatske. Uzvanike je pozdravio ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić: "Želio bih da večeras čestitam Hrvatskoj koja će za godinu dana predsjedavati Europskom Unijom, točnije 2020 godine, i naravno ima tu simbolike što se mi večeras nalazimo u Europskom domu koji nosi upravo taj naziv koji Crna Gora ima u svom strateškom opredjeljenju. Vjerujemo da ćemo do 2025 godine to i uspjeti.
Crna Gora kao multietničko i multikonfesionalno društvo naročito drži do svih nacionalnih zajednica koje u njoj žive, pa tako i Hrvata koji su u Crnoj Gori zastupljeni na svim relevantnim pozicijama i u crnogorskoj Skupštini i u crnogorskoj Vladi kroz poziciju ministra".

Prisutne su pozdravili i generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ćazim Hodžić i menadžer u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore Ljiljana Čukić.
Na prijemu degustirani su crnogorsku nacionalnu specijaliteti s primorja i sjevera Crne Gore koje su pripremali kuhari iz Crne Gore.