‘Cikloturizam – jedan od najbrže rastućih turističkih proizvoda u Hrvatskoj’

Tradicionalna rasprava Instituta za turizam iz Zagreba izazvala veliko zanimanje

Izvor i foto: Turizmoteka/Institut za turizam

U Zagrebu su održane XII. Rasprave o turizmu Instituta za turizam iz Zagreba na temu ‘Cikloturizam – jedanod najbrže rastućih turističkih proizvoda u Hrvatskoj’. Rasprave je se održana u prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

Nakon uvodnog izlaganja znanstvenog savjetnika u Institutu za turizam iz Zagreba, dr. sc. Zorana Klarića, uslijedio je okrugli stol u kojem su sudjelovali :

predsjednica Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske Lidija Mišćin, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice Slavija Jačan Obratov, voditelj službe za planiranje i strateške projekte Uprave za cestovnu i željezničku infrastrukturu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Mr. sc. Ivica Jujnović, te znanstveni savjetnik u Institutu za turizam Dr. sc. Zoran Klarić.

Panelisti su raspravljali o sljedećim temama:
• o ulozi Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske u provođenju smjernica Akcijskog plana razvoja cikloturizma te promicanju turističkog korištenja bicikala i biciklizma općenito.
• o cikloturizmu kao jednom od osnovnih poluga razvoja turistički nedovoljno razvijenih dijelova Hrvatske, osobito u kontinentalnom dijelu zemlje.
• o ulozi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoju
cikloturističke infrastrukture i stvaranju zakonodavnog okvira za
turističko korištenje bicikala.
• o razvoju mreže EuroVelo i državnih glavnih ruta kao osnovne poluge privlačenja specijalizirane cikloturističke potražnje iz Europe i svijeta i uvrštavanja Hrvatske među najpoželjnije europske cikloturističke destinacije.

Raspravu je moderirao Đuro Tomljenović.

Ovim raspravama o turizmu Instituta za turizam bio je nazočan velik broj stručnjaka, profesora i predstavnika agencija. U raspravi su aktivno sudjelovali predstavnici iz čak 17 hrvatskih županija, Ministarstva turizma, desetak TZ gradova, profesori i stručnjaci iz više obrazovnih institucija, te djelatnici iz dvadesetak turističkih agencija koje se bave cikloturizmom.

Zanimljiva rasprava, pokazala je da se cikloturizam u Hrvatskoj snažno razvija, da postoji na stotine kilometara uređenih biciklističkih ruta koje su dobrodošle u proširenju turističke ponude naših turističkih regija, poglavito u pred i
posezoni.

Govorilo se i o uključivanju Hrvatske na kartu europskih EuroVelo ruta, na kojima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, HTZ-a, te Ministarstvo turizma intenzivno rade. Od strane direktora županijskih TZ iskazano je zanimanje kako će se njihove već izgrađene i uređene turističke staze uklopiti u te nove europske turističke rute. Rasprava je pokazala da je u tome nužan dogovor, bolje informiranje i suradnja, kako bi se postigao optimalan rezultat za sve dionika toga procesa.

Ravnatelj Instituta za turizam dr. Damir Krešić najvio je da će se 30. svibnja u istom prostoru u zagrebu održati rasprava s temom: Turizam i prostor.