Cijene najamnina i kvadrata će pasti, kvaliteta gradnje puno će se više gledati

Sve se zaustavilo i na Jadranu

Izvor i foto: Privredni vjesnik

Autor: Jozo Vrdoljak

Pandemija coronavirusa potpuno je paralizirala domaće tržište nekretnina, a potres koji je opustošio tisuće zgrada u centru grada značajno je pogoršao situaciju u Zagrebu. Te će okolnosti zasigurno utjecati na cijene nekretnina koje se neprestano povećavaju u posljednje tri godine i u kojoj mjeri će to ovisiti o duljini hitnih mjera. No, čak i kada ih se eliminira, očekuje se daljnji pad potražnje, što će u konačnici dovesti do pada prodaje nekretnina i prosječnog pada cijena, ocjenjuje Hrvatska gospodarska komora.

Boro Vujović, potpredsjednik Hrvatskog udruženja nekretnina (HGK) i direktor Opereta, zagrebačke agencije za promet nekretninama, kaže da je prije petnaestak dana tržište nekretnina potpuno zamrlo. "Svi su odmah povukli kočnice. Međutim, ovih dana ponovo počinju neke aktivnosti na tržištu. Ljudi se polako navikavaju na situaciju i ima nešto veze s poticanjem smještaja za mlade obitelji agencija za promet nekretnina. Neki potencijalni kupci svjesni su toga kasnije mogu imati niže plaće i možda će biti manje zaslužni za kupnju stanova, koji su motivirani kupci i koji sada pokazuju interes za rješavanje stambenog pitanja. Osim toga, neki kupci svjesni su da poticaji APN-a možda neće biti u rujnu iz tehničkog razloga što Vlada Republike Hrvatske ima mandat do studenog, pa je moguće raspisati izbore u kolovozu i rujnu. Ako imamo tehničku vladu, možda neće biti poticaja za APN ”, rekao je u intervjuu Privrednom Vujoviću, ističući da mnogi sudionici na tržištu čekaju da se situacija riješi.

"Činjenica je da svi pokazatelji na tržištu pokazuju da cijene neće opet rasti. Hoće li i koliko pasti ovisit će o tome koliko će dugo trajati ta pandemijska situacija", dodao je Vujović.

Kvaliteta gradi vrijednost
Nakon potresa u Zagrebu, kao važan faktor kupnje nekretnina ocijenit će sigurnost zgrada, objašnjava naš sugovornik. "Do sada se mnogo više pozornosti obraćalo na energetske certifikate. Od sada će kvalitetnija gradnja zgrade dobiti na vrijednosti. Međutim, kada je riječ o centru Zagreba, stanovi će uvijek imati vrijednost. Ovo je atraktivno mjesto, a lokacija je vrlo važna, ako ne i I što je najvažnije, nova zgrada u centru Zagreba i dalje će biti od velike vrijednosti, a takva će građevina vrijediti barem onoliko koliko je danas. a posebno ako su na dobroj lokaciji ", kaže Vujović.

Procjenjuje da je moguće da će neke zgrade koje su sagrađene davno, i bez obzira na to što će biti obnovljene, u budućnosti imati nižu cijenu, jer će kupci izbjegavati kupovinu stanova u takvim objektima, barem dok svježe uspomene na potres.

Vujović ističe da ima nekih prodavača koji su čak i povisili cijene jer njihovi objekti nisu oštećeni u potresu. "To su nerazumni potezi, jer danas ništa ne vrijedi više nego što je bilo prije 15 dana", kaže Vujović, napominjući da situacija neće biti dobra ako se to dugo traje, ali ako se riješi u razumnom roku, u kojem će se slučaju aktivnosti polako vratiti ,

Sve se zaustavilo i na Jadranu

Jasminka Biliskov, vlasnica Biliskov agencije za promet nekretninama i zamjenica predsjednika Hrvatskog saveza nekretnina, kaže da su aktivnosti na tržištu nekretnina zaustavljene, kao i turizam. "To je razumljivo, jer u ovoj situaciji ne možete uzeti potencijalnog kupca da pogleda nekretninu. Svi smo pažljivi i poštujemo mjere", kaže Jasminka Biliskov.

Trenutno kod kuće radi 19 zaposlenika Biliskov nekretnine, koja ima tri ureda - u Zagrebu, Splitu i Kaštel Starom. Uglavnom se odazivaju na e-poruke i telefonske pozive. "Pitanja je vrlo malo, što je i razumljivo. Praktično u ovom trenutku gotovo da nema aktivnosti na tržištu nekretnina. Stranci koji su više orijentirani na Jadran također su problem zatvorenih granica. , svi vjerujemo da to neće dugo trajati i da će se aktivnosti što prije vratiti u normalu. Napokon sam optimistična jer znam da ovo mora biti gotovo ", kaže Jasminka Biliskov.

Što se tiče centra Zagreba, Biliskov kaže da je potres već utjecao na cijene i da očekuje da će biti i znatno niži u središtu Zagreba. "Zapravo će se gledati mnogo više nego dosadašnja kvaliteta gradnje. Više će biti potrebno za stanove u novijim zgradama, a cijene nekretnina u srcu Zagreba sigurno će se prilagoditi jer su bile prilično visoke", rekao je naš sugovornik.

Niže cijene najma
Biliskov očekuje da će dugoročne cijene najma pasti, jer ove godine nema turizma i bit će više stanova za iznajmljivanje građanima. Očekuje se da će mnogi kratkoročni najam ići u smjeru dugoročnih najamnina. Logično je da će cijene najma, posebno u Zagrebu i Splitu, padati i biti povoljnije za one koji su stanari.

Biliskov također ističe da ta kriza nije slična onoj iz 2009. godine. "Osjetit ćemo njegove posljedice, ali sve će se postepeno popraviti, čim opasnost završi. Ovo je zdravstvena kriza. Kada prijetnja pandemijom završi, aktivnosti će se polako početi odvijati. Mislim da će ljeti biti puno više optimizma. Izgradnja stanova nije stala. Svi oni koji grade zgrade nisu zaustavili izgradnju i neko vrijeme će se ti stanovi prodavati, možda po nešto nižim cijenama, ali naći će kupca. , aktivnost će također pojačati poticajne mjere Ministarstva graditeljstva za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. Problem može biti što se kupci plaše podići kredite u ovoj situaciji, ali kad opasnost prođe, strah će nestati. "

Kada je riječ o potpori gospodarstvu i mjerama Vlade Republike Hrvatske, Biliskov ih je ocijenio kao dobre i rekao da su, također, podnijeli zahtjev za pomoć. "Nadam se da će biti usvojen. Mislim da će i veće agencije sa više zaposlenih biti prisiljene podnijeti zahtjev. U situaciji kada nemate prihode i imate troškove koji nisu mali, to je jedini izbor", rekao je Biliskov ,