Autentičnosti u turizmu i interpretacija baštine u turizmu

Vrsar, utorak 20.02.2018 u 18.00 sati u prostoru Zajednice Talijana


Izvor i foto: TZO Vrsar

U utorak 20.02.2018 u 18.00 sati u prostoru Zajednice Talijana u Vrsaru održat će se predavanje o Autentičnosti u turizmu i radionica o Interpretaciji baštine u turizmu u organizaciji Turističke zajednice općine Vrsar kao dio projekta Interreg SI-HR „Uživam Tradicijo“.

O autentičnosti u turizmu predavat će Ivona Orlić koja će se osvrnuti na istarsko naslijeđe kao bitnu komponentu u kulturno-turističkoj ponudi Istre, te razmatrati pitanja autentičnosti u turizmu i društvenih posljedica turizma. Manuela Hrvatin će predstaviti inicijative u Istri koje se temelje na storytelling-u, interpretaciji kulturne baštine i uključivanju tradicije i lokalne zajednice u turističku ponudu.

Projekt “Uživam tradicijo” predstavlja zajednički prekogranični izazov područja Slovenije i Hrvatske: kako baštinu predstaviti na autentičan i moderan način.
Projektom će se pokušatiodgovoriti na nedostatak cjelovitog pristupa povezivanja baštinskih zajednica projektnog područja i premalo inovativnih pristupa baštini kao što su zajednički proizvodi, turizam pričanja priča i doživljaja koji posjetiteljima aktiviraju sva osjetila. Zbog navedenih se nedostataka gube prilike za privlačna radna mjesta na lokalnom području.

Kroz projekt će se uspostaviti cjeloviti zajednički pristup koji će gostima u iznimno bogatoj okolini prirodnih i kulturnih spomenika, od Prekmurja do Istre, omogućiti aktivno doživljavanje kulture, kulinarske baštine i lokalnih okusa kroz osnivanje baštinske zajednice, aktiviranje i povezivanje lokalnih ponuđača, te na toj osnovi ponuditi drugačije doživljaje posjetiteljima: mladima, starijima, obiteljima, strancima.
Glavni je cilj projekta uspostaviti kulinarsku rutu od Panonije do Jadrana koja će sudionicima ponuditi jedinstveni doživljaj autohtone tradicije i kulinarstva u obliku privlačnih programa i turističkih proizvoda. Medu specifičnim ciljevima projekta je i povećanje stručnosti ciljnih skupina i svih sudionika uključenih u zajednice povezane baštinom u koje se ubraja i ova inicijativa.