11 dalmatinskih tvrtki u projektu European Tourism Going Green 2030.

Potpisani ugovori u HGK – Županijskoj komori Split

Izvor i foto: Turizmoteka/HGK

Danas je u HGK – Županijskoj komori Split upriličeno svečano potpisivanje ugovora s predstavnicima 11 malih i srednjih turističkih tvrtki koje su putem javnog poziva odabrane za sudjelovanje u međunarodnom projektu European Tourism Going Green (ETGG) 2030.

Projekt ETGG 2030 promiče i potiče održivo i zeleno poduzetništvo te ima za cilj poboljšanje održivosti i konkurentnosti turističkih malih i srednjih poduzeća u Europi. U projekt je uključeno šest europskih država - Njemačka, Austrija, Italija, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska, a HGK – Županijska komora Split je projektni partner iz Hrvatske.

''Odgovorno i održivo poslovanje smjer je kojim ide i globalni i hrvatski turizam, a sudjelovanjem Županijske komore Split u ovom projektu omogućeno je unapređenje na polju održivosti za 11 hrvatskih tvrtki'', poručio je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš, naglasivši da su sve usluge i aktivnosti u sklopu projekta, u vrijednosti nešto većoj od 7.200 eura po tvrtki, besplatne za odabrana mala i srednja poduzeća.

Na projekt se na razini Europske unije prijavilo 167 tvrtki, od toga njih 19 iz Hrvatske. Prema odluci međunarodnog povjerenstva, odabrane su sljedeće male i srednje tvrtke iz Hrvatske za sudjelovanje u projektu:

- Bibendum in actione d.o.o., Vis, Hotel San Giorgio,
- Excelsus d.o.o., Stobreč, Kamp Stobreč Split,
- Hotel Villa Dvor, Omiš,
- Manas d.o.o., Split, Cornaro Hotel,
- Mep Ing d.o.o., Stari Grad na Hvaru, Hotel Antica,
- Shuttle d.o.o., Split, putnička agencija,
- Sunčani život d.o.o., Split, putnička agencija,
- Tip-extreme, Makarska, putnička agencija,
- Tour travel d.o.o., Kaštel Stari, putnička agencija,
- Tournesol j.d.o.o., Split, putnička agencija,
- Zagora promet – Rotondo d.o.o., Trogir, Hotel Rotondo.

Projekt je podržala i Splitsko-dalmatinska županija, u čije je ime odabranim tvrtkama čestitao te uspješan završetak edukacije i projekta zaželio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić.

Aktivnosti na realizaciji projekta započinju početkom sljedećeg mjeseca i trajat će do kraja svibnja 2023. godine. U sklopu projekta formirat će se online zajednica te će podnositelji zahtjeva i sami sudionici imati pristup platformi Tourism2030.eu koja pruža uslugu edukacije i online alate za održivost za cijelu EU, tvrtke će sudjelovati u savjetodavnim uslugama po mjeri (vođenje i individualne sesije s dodijeljenim mentorima projekta), održat će se tri nacionalne radionice za poboljšanje održivosti poduzeća i dr. Budući da je ETGG 2030 program posebno usmjeren na promicanje certifikata održivosti, korisnici će proći proces certifikacije s ciljem dobivanja certifikata o održivosti. Rezultati projekta će biti predstavljeni na međunarodnoj konferenciji u Beču, u svibnju 2023. godine.

Projekt European Tourism Going Green (ETGG) 2030 vrijedan je 1,3 milijuna eura i sufinanciran iz europskog COSME programa. Uz HGK – Županijsku komoru Split partneri na projektu su: Sveučilište za održivi razvoj Eberswalde – ZENAT (Njemačka), ECOTRANS (Njemačka), ÖHV Turistički servis (Austrija), Gospodarska, industrijska, obrtnička i poljoprivredna komora Pordenona - Udine (Italija), Posebna agencija Gospodarske komore Basilicata ASSET (Italija), Turističko udruženje okruga Sibiu (Rumunjska) i DMD NT (Bugarska). Projekt je započeo 1. siječnja 2021. godine i trajat će 30 mjeseci.