Poreč: 49. Alpe Adria naturistički susreti

Solaris Camping Resorts, Camping Adriatic by Valamar 6.-13.06. 2021.g.

Izvor i foto: Turizmoteka/49. Alpe Adria naturistički susreti

Autor: Jerko Sladoljev


POLA STOLJEĆA SUSRETA TOLERANCIJE

Iako se u Hrvatskoj održava već pola stoljeća, ovaj međunarodni susret naturista prolazi skoro neopaženo na našem medijskom prostoru. Alpe Adria susreti ili Alpe-Adria-Treffen je međunarodni sportski susret s raznim sportskim natjecanjima naturista. Po tome ništa neuobičajeno, ali iza susreta stoji cijela europska povijest i pregršt zanimljivih činjenica.

Susret je iniciran 1972.g. na 13. Svjetskom kongresu naturista u Vrsaru, prvom takve vrste u jednoj tada komunističkoj zemlji, što je za Europu samo po sebi bio paradoks sui generis. Ideja nekoliko inicijatora (Romano Mantani, Italija i Ludwig Goetz, Bavarska, Njemačka) bila je okupiti jednom godišnje sve naturističke udruge iz zemalja koje su geografski na Alpe Adria prostoru, a nekad pripadale Austro-Ugarskoj Monarhiji kao konglomeratu, sastavljenih u ondašnja vremena od različitih naroda.

U zadnjih pedesetak godina na ovim našim prostorima u naturističim kampovima Istre sastajale su se naturističke udruge jednom godišnje na sportskim susretima (zvali su ih i susreti tolerancije). Tako su u ovom susretu učestvovali Nijemci (Bavarska), Mađari, Česi, Slovaci, Poljaci, Slovenci, Talijani (Trst) i naravno domaćini Hrvati, uz dodatak Nijemaca (iz Bavarske) koji su bili među utemeljiteljima skupa.

Alpe-Adria-Treffen je međunarodni sportski susret s raznim natjecanjima. Sljedeće godine će biti jubilarni 50. ALPE ADRIA SUSRET u hrvatskim naturističkim kampovima, a održavan je ekskluzivno u Istri i to 25 puta u Solarisu Poreč, 14 puta u Monseni Rovinj, 4 puta u Kaželi Medulin, 2 puta u Valalti Rovinj, i iznimno dva puta u Austriji, Ebensdorfu i Celovcu.
Susreti su karakteristični po sljedećim sportovima: odbojka, stolni tenis (pojedinačni / dvostruki), odbojka na pijesku, tenis, potezanje konopa, šah i razne dječje igre.

Događaj je imao izuzetan uspjeh koji se uvijek očitovao masovnom prisutnošću naturista . Najmasovnije okupljanje dogodilo se 1993.g. u naturističkom kampu Monseni Rovinj (danas tekstilni kamp Amarin) sa 700 okupljenih naturista i to dok je još u Hrvatskoj trajao Domovinski rat, što je također tada bio dokaz lojalnosti naših gostiju i prijatelja iz Europe .

Za napomenuti je da je RTV Ljubljana 1976.g. snimila po ovim susretima i prvi naturistički dokumentarni film „Gola resnica“ režisera mr.sci Saše Mrvaljevića. Isto tako je 1978.g. u Solarisu inicirana i prva Udrugu naturističkih središta Hrvatske, kasnije preteća KUH-a. I na kraju, ali ne manje važno, 1974.g. u Solarisu je za vrijeme Alpe Adria susreta organizirana i prva naturistička izložba knjiga, magazina, novina i drugih tiskovina, a izložbu je tada popratila RTV Ljubljana i Bavarska televizija za touroperatora Touropa iz Muenchena.

Danas je ovaj event postao službeno dio skupova Međunarodne federacije (INF-FNI) koja ga svake godine predlaže svim europskim naturistima.