Veljko Ostojić: ""Hrvatska može postati vodeća destinacija za kampiranje"

Izvor i foto: mint.hr/HINA

Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj kamping turizma i cilj je postati vodeća destinacija za kampiranje u Europi, zaključeno je na Hrvatskom kongresu kampova održanom u Svetom Martinu na Muri u organizaciji Hrvatskog kamping saveza (KUH). Prema njemačkom vodiču kampova ADAC, hrvatski su kampovi drugi po kvaliteti kampova u Europi, odmah nakon nizozemskih, i na prvom mjestu po trgovini i ugostiteljstvu.
Prema njemačkom vodiču kampova ADAC, hrvatski su kampovi drugi po kvaliteti kampova u Europi, odmah nakon nizozemskih, i na prvom mjestu po trgovini i ugostiteljstvu.

Obraćajući se Kongresu, ministar turizma Gari Cappelli naglasio je važnost kampiranja koje neizmjerno doprinosi konkurentnosti i raznolikosti hrvatske turističke ponude.

Početkom 2020. imat ćemo konačni prijedlog zakona o turističkom zemljištu, naglasila je ministrica i dodala da je izmjenom propisa Ministarstvo turizma otvorilo prostor za daljnji razvoj i povećanje kvalitete kamping industrije, kao i ulaganja u ovaj sektor.

Također, rekao je ministar Cappelli, sljedeći tjedan predstavit ćemo podatke o turističkom prometu, što pokazuje da smo već dostigli ukupne brojke za cijelu prošlu godinu, dva mjeseca prije kraja 2019.

Kampovi, kažu, sudjeluju u hrvatskom turizmu s 23 posto kapaciteta i 22 postotak noćenja. Kapacitet im je 248.522 gostiju, a godišnje ostvare oko tri milijuna dolazaka i gotovo 20 milijuna noćenja. Od toga je 785 gotovo dvije trećine malih obiteljskih kampova, ostalo su kampovi srednjih i velikih kampova i odmarališta. Čak 39 posto ima standardnih 4+ zvijezda, dok ih je 2007. bilo samo devet posto. Proveli su 45 posto više noćenja nego u 2007. godini, kažu iz Hrvatskog kamping saveza.

"Rezultati ove sezone pokazuju da hrvatski kampiranje stabilizira i zadržava jedno od ključnih mjesta u Europi, iako je zabilježen blagi pad od 0,4 posto. Ponavljanje tih rezultata moguće je samo uz dodatna ulaganja, a uključivanje svih dionika važno je za njihovo privlačenje. Imamo potencijal da postanemo vodeća mediteranska destinacija za kampiranje i vjerujemo da ćemo u tome uspjeti zajedničkim pristupom razvoju ", rekao je predsjednik Izvršnog odbora KUH-a Veljko Ostojić.

Na kongresu su nagrađeni najbolji kampovi, a posebno priznanje za kvalitetu „najboljih najboljih kampova u Hrvatskoj“ dobili su Falkensteiner Premium Camping Resort Zadar i Lavanda, a nagradu Val Vidal za „OK mini kampovi“.

Slovenske nagrade za kvalitetu kampova "Naj Kamp Adria 2019" za velike logore dobili su ih Valkanela, Čikat i Straško, a za male logore dobili su Polidor, Mali i Slanicu.

Ovogodišnji laureati koji su dali poseban doprinos razvoju kampiranja u Hrvatskoj su Sonja Brocca-Nastić, iz grupe Arena Medulin Camp, Arena Stoja i Arena of India, Liviano Kocijančić iz Istraturista i Petar Perković, dugogodišnji član KUH-a.