Seville, Barcelone i Santiago de Compostela , zajedno protiv ilegalnih turističkih stanova

"Ako je krevet dostupan na internetu ne znači da je i regularan“


Izvor: Turizmoteka         Foto: sevillatourist.com

Općine Sevilla , Barcelona i Santiago de Compostela pokrenuli su zajedničku kampanju za podizanje svijesti protiv ilegalnog iznajmljivanja stanova turistima.
Kampanju koju su počeli u tri španjolska grada ima dvostruki cilj.

Kampanja je usmjereni prema lokalnom stanovništvu, ali i prema turistima koji traže turističke stanove za svoj odmor Stanovnici su upozoreni na posljedice ilegalnog iznajmljivanja svog doma, a turisti se upozoravaju da traže od iznajmljivača službenu potvrdu da ima pravo iznajmljivati svoj stan.

"Sevilla za sada nema toliko problema kao neki gradovi poput Barcelone. Imamo pet godina iskustva u borbi protiv ilegalnog iznajmljivanja turističkih apartmana, imamo i regionalne odredbe koje reguliraju tu pojavu. No, poduzimamo nove korake kako bi se spriječio mogući rast nelegalnog poslovanja„ rekao je gradski vijećnik Antonio Muñoz, koji je sudjelovao u predstavljanju te kampanje zajedno s turističkim dužnosnicima iz gradskih vijeća Barcelone i Santiago de Compostela.

Kampanja #fairtourism će imati različite poruke usmjerene na turiste i stanovnike grada Seville koje će se distribuirati kroz različite medije. Neke će poruke sadržavati: "Ako je krevet dostupan na internetu ne znači da je legalan" ili "Ako apartman ima 2.542 preporuka ne znači da se legalno iznajmljuje. Prije rezervacije, provjerite je li vaš smještaj u turističkom registru " .

Uz te akcije, Gradsko vijeće Sevilla pokrenulo je web-stranicu na kojoj se može konzultirati postojeće propise oko turističkog smještaja, ali se mogu podnijeti i pritužbe ili prijedloge u vezi sa stanovima koji se nezakonito iznajmljuju. Tako prikupljeni podaci slati će se gradskim službama ili upravama nadležnim za to.