Objavljen javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja Eco Domus

Javni poziv je otvoren dok se ne prikupi 30 prihvatljivih prijavitelja, a zaključno do 31.listopada ove godine

Izvor i foto: Istarska županija

Jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je održivi razvoja turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre od 2015-2025, pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Nastavak je to aktivnosti vezanih za diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koje smo započeli projektom Istra Bike&Bed, a nastavljamo programom Eco Domus, kojim potičemo privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način.

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za turizam, Nada Prodan Mraković: ''Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu ostvarene tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život.''

Za sada je u program Eco Domus uvršteno 40 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a s ciljem uključivanja novih objekata u program Eco Domus, na Internet stranicama Upravnog odjela za turizam Istarske županije http://www.istra-istria.hr/index.php?id=5036 objavljen je Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri, gdje se mogu naći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata Eco Domus.

U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja jesu: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada.

Prijave se dostavljaju na propisanom obrascu koji sadrži sve upute za prijavu, pogledati OVDJE, a odabranim kandidatima pružiti ćemo besplatne stručne savjetodavne usluge prilagodbe njihovog smještaja KRITERIJIMA programa certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri.

Prijave s pripadajućom dokumentacijom dostavljaju se poštom ili osobno na adresu:

                                                   Istarska županija
                                           Upravni odjel za turizam
                Prijava na javni poziv za certificiranje Eko prijateljskog smještaja 
                                                  Partizanska 5a
                                             52440 Poreč-Parenzo

Javni poziv je otvoren dok se ne prikupi 30 prihvatljivih prijavitelja, a zaključno do 31. listopada ove godine. Ako se prije isteka navedenog roka prikupi predviđeni broj
prihvatljivih prijavitelja, javni poziv će se zatvoriti ranije.

Sve potrebne informacije vezno za ovaj javni poziv moguće je dobiti u Upravnom odjelu za turizam, slanjem upita na e-mail adresu: turizam@istra-istria.hr.