Žminjci strašili, educirali i zabavili

Izvor i foto. TZO Žminj

Ove su u subote u Žminju uprizorene “Štrigariji po žminjskeh kržinah”, u organizaciji Udruge građana Geminianum. Riječ je o originalnoj, interaktivnoj, edukativnoj i zabavnoj manifestaciji koja budi svijest o bogatstvu ali i važnosti očuvanja bajoslovne baštine.

U programu su sudjelovali glumci koji su kroz interpretativne ture strašnim ulicama starogradske jezgre, posjetiteljima na neposredan način približili priče o krsnicima, štrigama, štrigunima, orku i ostalim bajoslovnim bićima. Slične “štuorice”, kostimiran, pričao je uz vatru i po žminjski, kazališni redatelj Aleksandar Bančić. Slušajući ga i promatrajući na fabulu koncentriranu publiku, postaje jasno zašto dokumetarac o ovoj tematici nosi naziv “Kako je letrika ubila štrige”. Naime, pojavom električne energije, pa onda i televizora, jenjava i gasi se običaj okupljanja obitelji i prijatelja uz ognjište, pored kojeg bi se pričale priče što su ih ovom manifestacijom oživjeli Žminjci. Pa je tako štriga u kuli dijelila savjete o tome kako se treba ponašati pohvali li nas netko iz čista mira, proricala je sudbine pa je mališane tako razveselilo njeno proročanstvo da se štrajk u školama nastavlja. Skidala je uroke, odnosno crnu magiju, kuhala razne trave i s prikrajka strašila goste njena doma. A upravo je žminjska kula, štrigin dom na jednu večer, doživjela pravu preobrazbu. Naime, 3D mapping pulske Visualie nudio je neočekivane pa i zastrašujuće prizore, poput rušenja kule. Atmosferi su pridonijele djevojke koje su plesale s vatrom, kao i autentični i temi događanja blizak glazbeni izričaj etno - skupine Veja.

Najmlađi su na licima crtali paukove mreže i ostale simbole filmova strave, a zasladiti su se mogli kolačićima koji su izgledom podsjećali na čudovišta. U kino- sali vrtio se zanimljiv dokumentarni film “Medežija kontra štrgarija”, sniman između ostalog, u Žminju gdje su kazivačice govorile o bajoslovlju, o situacijama kada pojedinac “stane na krivo štofnjo” ili pak Orku/Mraku koji straši ljude noću. Dokumentarac je sniman u Žminju, Pićnu, Rovinju i ostalim istarskim mjestima, a svaka od priča sadrži pouku. Zabava je pak trajala do ranih jutarnjih sati za što se pobrinuo DJ Neno u kino - sali, gdje je upriličen i craft beer kutak, budući da su članovi udruge Geminianum pokretači Žminj craft beer festivala.

A ako je suditi po atmosferi, pozitivnim komentarima i osmjesima, njihove su kontroverzne “Štrigarije” pun pogodak. Dugoročan je cilj, najavljuju, ovakve interpretativne ture organizirati u jeku turističke sezone, što je na tragu ovogodišnjih tura održanih u organizaciji partnera na međunarodnu projektu Živa štrigarija - Živa coprnija i Istarske razvojne turističke agencije. Gosti bi svakako imali što čuti i vidjeti jer Žminjština, kao i cijela Središnja Istra obiluje intrigantnim pričama i lokacijama. Stoga “Štrigariji” imaju glavu i rep.