Žminj: Pridite na biru spod kaštela

Izvor i foto: TZ Žminj


Danas je u Žminju održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen Drugi Žminj craft beer festival. Održat će se u petak i subotu, 14. i 15. lipnja. U Žminj dolazi 11 pivara s 30 vrsta kraft piva. Osim u osvježavajućoj kapljici, posjetitelji će uživati u “street foodu”, rock glazbi i zalasku sunca podno zidina kaštela.

Festival su najavili Morena Boljunčić, predsjednica Udruge Geminianum, Nensi Pereša Licul, voditeljica TZO Žminj, Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj i Sanjin Stanić, iz Udruge građana Geminianum.

Kako je prošle godine Žminj craft beer održan paralelno s Istarskim festivalom pašte, a na aktualnoj lokaciji, ovogodišnje je iskorak samostalnog održavanja, za organizatore, Udrugu Geminianum, bio izazov, ali i prilika da Žminj dobije ustaljenu manifestaciju u organizaciji civilnog društva. Naravno, uz potporu Općine i Turističke zajednice, koje, kako je danas istaknuo načelnik Željko Plavčić pomažu u promociji novog turističkog proizvoda, koji se, ako je suditi po lanjskoj posjećenosti, nametnuo kao jedan od motiva dolaska u Žminj.
Prilika je to da mladi ljudi, s kvalitetnim idejama, oplemene ponudu Žminja koja, naglasila je Nensi Pereša Licul iz TZO Žminj, počiva na gastronomiji, prirodnim znamenitostima, tradiciji i običajima, kulturnoj i sakralnoj baštini. Ipak, sredina se mora i otvarati, naravno uvijek uz dozu opreza, i osmišljavati funkcionalna suvremenija događanja koja opet počivaju u autentičnom ambijentu, naglašava Pereša Licul. Pa se tako Žminj craft beer festival održava podno zidina kaštela iz 15. stoljeća, tik do Macela, tunela uz koji se pruža pogled na jedan od najljepših istarskih zalazaka, a koji ima za postati multimedijalnim centrom i kušaonicom sira i pršuta.
No, u neposrednoj nas budućnosti ipak čeka kušanje piva. U petak i subotu u Žminj dolazi 11 pivara. To su: Braccia brew iz Pule, Bruman Craft brewery iz Buzeta, Bura brew iz Poreča, Kampanjola eko bira iz Svetvinčenta, Mini pivovara Angeluš iz Slavonskog broda, PriMarius craft pivovara iz Zagreba, Suxo brewery iz Pule, Šibenska pivovara, Popster pivovara iz Slavonskog broda, Pivovara 002 iz Šibenika, te Valens; vinkovačka craft pivovara. Oni dolaze s 30 vrsta kraft piva.

U petak posjetitelje zabavljaju Edi Maružin i Banditi, a u subotu Thelink20 (Delikventi). Oba dana za zabavu brine i DJ Neno iz Žminja. Osim piva, tu je i hrana, odnosno Street food kutak Kampanjole eko bire, a svakoga će dana program voditi osebujni Dražen Turina Šajeta. Zainteresirani će imati priliku vidjeti kako se pivo kuha, odnosno “homebrewing”; kuhanje pive u kućnoj radinosti. Craft beer shop mjesto je na kojem znatiželjnici mogu kupiti boce piva za naknadnu degustaciju kod kuće, te majice i čaše.
Prvi Festival craft pive u srcu sezone svoja vrata oba dana otvara u 18:00 h. Organizatori napominju kako su koncerti besplatni.
Prošlogodišnji je festival pohodilo pet tisuća posjetitelja, te se u udruzi nadaju premašiti tu brojku.
Unaprijed zahvaljujemo na objavi, te vas pozivamo u Žminj na biru!