Žminj : Obilježavanje 50. Sabora čakavskog pjesništva.

Izvor: TZO Žminj

U Žminju se  obilježava 50. Sabor čakavskog pjesništva. Uvertira u program je izložba posvećena obljetnici koja se u petak, 24. svibnja u 19:00 h otvara u intimnom interijeru žminjske kule.
Subota, 25. svibnja, rezervirana  je za svečanost podizanja zastave Sabora u 15:00 h, te početak smotre recitatora, uz prigodan program; radionice za djecu, dramski susret i kazališnu predstavu Istarskog narodnog kazališta "Štuorice od polnoći" u 21:00 h u tunelu ispod žminjskog kaštela.

Podsjećamo, Sabor je osnovala skupina kulturnih i prosvjetnih djelatnika iz Žminja, Pule, Rovinja i Zagreba. Danas su aktivne Katedre Čakavskog sabora u Istri, na Kvarneru u Dalmaciji, te u iseljeništvu. Pred pola stoljeća Sabor je oganiziran kao svojevrstan model samoupravnog kulturnog projekta, s elementima udruge građana, stavljajući u prvi plan reafirmaciju i oživljavanje posebnosti čakavskog govornog područja, potičući stvaralaštvo i znanost. Dovoljno je spomenuti kako su kroz povijest članovi njegova Upravnog odbora bili velikani poput Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića, Slavka Zlatića, Miroslava Sinčića i Tugomila Ujčića. Njegov je utemeljitelj Zvane Črnja, a Sabor se bavio znanstvenim i stručnim skupovima, izdavačkom djelatnošću, podizanjem spomen-obilježlja, obnovom i uređenjem Huma i drugih istarskih gradića. Na inicijativu i prema konceptu Zvana Črnje 1979. godine pokrenuta je unutar izdavačke djelatnosti Sabora antologijsko - enciklopedijska kolana "Istra kroz stoljeća".

I danas ovaj kulturni događaj okuplja zainteresirane za njegovanje, proučavanje i promicanje kulture i znanosti na čakavskim govornim područjima.