Žminj: Bratulja se vraća na staru slavu

Izvor i foto: TZO Žminj

U Žminju je danas najavljen bogat program ovogodišnje Bartulje. Sedmodnevna događanja mjesnom svecu u čast svoj će vrhunac doseću u subotu, 31. kolovoza kad posjetitelje očekuje sajam autohtonih prozvoda, oldtimera, konjički turnir, folkolorni program, stočni sajam, pljočkanje, nogomet, utrka, nastup FD Cere i Plesnog studija Art Dance, te koncerti El Dua, Vesne Nežić Ružić i grupe Vigor. Na sva je događanja ulaz besplatan.

Iako zabave neće nedostajati ni u petak, dan ranije, kada kulturni i zabavni program Zad kaštela kreće u 18 h. Dječji vrtić Rapčići predstavlja se stihovima i plesom koji podrazumijevaju presjek njihova njegovanja narodne baštine. Potom na pozornicu dolaze učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana. Posjetitelji će moći uživati u njihovu plesu, pjesmi, te u zvucima sopela i harmonika. Dramska predstava naziva "Ljudi koji su gradili Žminj" privući će brojnu publiku, kažu organizatori. Ona je rezultat ljetnog dramskog kampa žminjskih osnovnoškolaca. Nakon njih kao i svake godine predstavlja se Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju iz Pule. U 21 h, također Zad kaštela sa svirkom kreću "Ljubavnici", a u 23 h grupa "Dalmatino", najavili su danas Nensi Pereša Licul iz Turističke zajednice i Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj. Istakli su bogat program u The Baru, već kultnom ugostiteljskom objektu, u kojem u petak nastupa The Night Express band,a u subotu Remix band, dok oba dana pristune zabavlja nekoliko DJ- eva. 

Podsjetimo, Bartulja je najveća pučka fešta u Istri, sa stoljetnom tradicijom. Dan svetoga Bartula, čija se crkva, sagrađena u 16. stoljeću, nalazi na zapadnom ulazu u Žminj, obilježava se 24. kolovoza. No već je ustaljeno održavanje Bartulje posljednjeg vikenda u mjesecu. Dan je to kada Žminjci iz svih dijelova svijeta dolaze u Žminj, okupljaju se obitelj i prijatelji, a konzumira tradicionalna kuhinja; fuži i kapuz prije svega. I ove su se godine organizatori potrudili pripremiti feštu u tom smjeru; zabave i kako žminjci kažu "plijesa", neće nedostajati.

Ipak, valja istaći kako je obilježavanje Bartulje krenulo još prošlog vikenda boćarskim i memorijalnim malonogometnim turnirom Roberto Radetić, te već tardicionalnom biciklističkom utrkom Tour po Žminjštine čiji su sudionici uživali u žminjskim prirodnim ali i gastronomskim posebnostima. U četvrtak, 29. kolovoza nogometni turnir U11 počinje u 17 h, a u 18 h razigravanje po skupinama u malonogometnom turniru Bartulja. Prijateljski nogometni derbi NK Žminj- NK Smoljanci Sloboda na malonogometnom igralištu počinje u petak, 30. kolovoza u 17:30 h, a završne utakmice malonogometnog turnira u 19 h. U subotu u 9h ujutro u Mužini pogledati možete turnir u pljočkanju po starinski. Trokut turnir Bartulja između HNK Žminj - NK Rijeka - NK Rudar igra se u također subotu, 31. kolovoza u 10 h. U isto vrijeme ispred župne crkve svetog Mihovila kreće utrka Žminj teče(ka), a u 17 h iza trgovine Ultra pokazni trening u preponskom jahanju.

Sva su ova događanja mamac domaćim i stranim gostima koji vape za daškom starih vremena i autentičnim životom čovjeka u čijoj sredini borave, njegovim jelima, pićima, načinom razonode, pjesmama, plesom i interesima. Da je ta autentičnost ključ uspjeha svjedoči podatak kako je ove godine do današnjeg dana 5000 noćenja više na području djelovanja Turističke zajednice Općine Žminj, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, koja je također bila rekordna.

Petar Benčić iz žminjskih Karnevali, ovogodišnji slavodobitnik Trke na prstenac, u žminjskoj će kuli izložiti svoje ovogodišnje nagrade. Riječ je o prijelaznom predsjedničkom štitu i bodežu, nagradi Ptica prstenac; radu nedavno preminula kipara Josipa Diminića, te odori konjanika.

Stočni sajam, susreti s dragim ljudima, izvrsna jela u Žminjskim restoranima, konobama, pizzerijama, agroturizmu, kao i jela što će se nuditi na otvorenom, štandovi prepuni kreka (šljiva), vina, sireva, džemova, rukotvorina, prirodne kozmetike, kobasica, pršuta, sajam oldimera u ulici 9. rujna, kanta Folklornog društva Cere, ples uz Vesnu Nežić Ružić, El Duo, Ljubavnike, grupu Dalmatino i Vigor Zad kaštela, samo su neki od poziva u srce Istre ovog petka i subote, na jedan od najmasovnijih istarskih običaja.