Zlarin objavio rat plastici

Izvor i foto: HRT

Autor: I.R./M.M./HRT

Zlarin je prvi hrvatski otok koji se odriče plastike. Do sljedeće sezone plastične vrećice, pribor za jednokratnu upotrebu i slamke zamijenit će ekološki prihvatljivija rješenja. U realizaciju ideje krenulo se nakon što je inovativno rješenje "Zlarin - otok bez plastike", koje su pisale zaljubljenice u taj otok, proglašeno najboljim u sklopu inicijative Adriatic Plastic Chellengea.

Zlo je plastika - znaju Zlarinjani. Pa ih i statistika plaši.

Ljeti, kad je na otoku 25 puta više duša: samo u dućanu na dan se troši tisuću plastičnih vrećica. Prekrižili su otočani i slamke, a na kraj će stati i jednokratnim čašama.

Borba protiv plastike tek počinje. A vremena je malo. Jer ako se ne trgnemo - apel je i iz šibenskog arhipelaga - do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe.

"Četrdeset posto ptica umire od gladi ne zato što nema što jesti, nego su im želudci puni plastike i oni ne mogu ništa drugo progutati", kaže Ana Robb, suautorica projekta "Zlarin - otok bez plastike".

I Jadran se guši u njoj. Nije to vijest od jučer - kažu oni koji za more i od njega žive.

Zlarinski zeleni pokret ima sve više pristaša.

Pilot-projekt, smatraju domaći, veliki je plus u turističkoj ponudi, jer turisti sve češće u tražilice upisuju "EKO".

Prvi je ovo otok koji je plastici rekao - NE! I otvorio oči susjedima. Za njima će, čini se, i Prvićani, jer su se već počeli raspitivat.