Zadarski barkajoli puno su više od turističke atrakcije

Izvor i foto: HRT
Autor: Ana Marušić/More/I.Z./HRT

Berto Gregov je barkajol cijeli život. Barkajolstvo je najčešće obiteljski posao. Kao i brojni drugi, i ovaj je posao unosan samo ljeti, dok se zimi preživljava.

- Otac mi je barkajol i kroz srednju školu polako, uz njega, dođi danas, dođi sutra, donesi marendu, veslaj. Malo po malo, počeo sam raditi i onda su me stari barkajoli uzeli kao pripravnika jednu godinu i nakon toga sam dobio stalni posao i tako sam počeo, kazao je.

Dodao je da je fizički dosta naporno, pogotovo ljeti, kad dođu turisti i kad su velike žege.

- Vozi se non-stop, a s duge strane opet je dobro što nema šefa, nitko ti ne visi nad glavom, radiš sam, nema mobinga, rekao je Berto.

- Kad sam počeo raditi, '93. godine, bilo je osam barkajola i šest barki, a sad je pet barkajola i tri barkice su ostale. Malo po malo, kako posao pada iz godine u godinu, tako se smanjuje naša flota, istaknuo je.

Tako su barkajoli svjedoci promjena u načinu života, ali i žrtve strategija gradskih otaca. I majki. Ne tako davno, morskim promet u gradskoj luci bio je vrlo živahan. Mlađi brat Gregov školovao se za drugi posao, no onda je ipak prevagnula obiteljska tradicija.

Kad radi prvu smjenu, Šime ustaje u pet. Zimi je još mrkli mrak, brod je mokar, sklizak, bude i mraza, nije ugodno. Kao i brojni drugi, i ovaj je posao unosan samo ljeti, dok se zimi preživljava. Nakon loše sezone, tanka je i kesa u koju se poseže za loših dana. Posao je ovo koji čovjek mora uistinu voljeti, da bi u njemu mogao trajati.

Kad bi krenuli oko uvale Jazine, umjesto prelaska barkom, bila bi to lijepa šetnja duga nešto više od pet kilometara, pa je jasno zašto su barkajoli tu. Tu su i kad sunce ode. Neobičan posao, stoljetna tradicija, turistička atrakcija, zaštitni znak zadarskih Jazina. Nadajmo se da će sve to ostati još dugo.