Zadar: Obnavlja se "Pozdrav Suncu"

Izvor i foto: HRT

Autor: E.Š./I.H./HRT

Kiša, vjetar i stotine tisuća ljudi koji su koračali glasovitom zadarskom instalacijom 'Pozdrav Suncu' izblijedili su njezin sjaj. Počela je obnova, a prvi put jedna je kamera, naša, ušla i u samo srce najpoznatije zadarske urbane instalacije.

Turistički nadaleko brendirana instalacija ne propušta se ni dok se obnavlja. Iako trenutačno ne svijetli, i dalje privlači pozornost. Više od desetljeća privlačio je turiste. U interakciji s prirodnom predstavom - zalaskom Sunca, oduševljavao je mnogobrojne.

No zato će biti bolji nego ikad, uvjeravaju obnovitelji. "Suncu dodajemo novu funkcionalnost. Prilikom prolaska posjetitelja preko Sunca oni će utjecati na izgled slike na samom Suncu", rekao je Mladen Končurat iz Tiristora.

Promijenit će se gotovo sve osim gornjih prepoznatljivih staklenih ploča. Njemačka tvrtka koja je postavila sustav, otišla je u stečaj, pa je tehnološko osuvremenjivanje bilo neizbježno.

Obnovljeni "Pozdrav Suncu" će za Uskrs u novom ruhu, ponovno upaliti trenutačno ugašenu najatraktivniju zadarsku urbanu instalaciju.