Vrijedna donacija klima uređaja Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Područnoj školi Lozovac

Izvor i foto: NP Krka


U ponedjeljak, 13. prosinca 2021. godine Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, uručila je Natku Duvnjaku, ravnatelju Osnovne škole Jurja Dalmatinca Šibenik, četiri klimauređaja za Područnu školu Lozovac. PŠ Lozovac pohađa ukupno trideset osam učenika, raspoređenih u četiri odjeljenja razredne nastave. Njihove učionice sada su, zahvaljujući JU „NP Krka“, opremljene najmodernijim klimauređajima.

„Djeca su naša budućnost. Polazeći od te temeljne istine, naše svakodnevne aktivnosti s lakoćom možemo usmjeriti i tako što ćemo pružiti podršku obrazovanju i edukaciji. U slučaju Parka edukacija se primarno odnosi na zaštitu prirode, očuvanje okoliša, recikliranje i razvoj spoznaje o neraskidivoj povezanosti čovjeka i prirode, ali i na podršku projektima poput ovoga, koji za cilj imaju olakšati odvijanje procesa učenja i učvrstiti povezanost s lokalnom zajednicom“, istaknula je Nella Slavica.

Kvalitetna i kontinuirana suradnja između JU „NP Krka“ i lokalnog stanovništva utkana je u sve njezine strateške dokumente kao preduvjet zajedničkog rasta i razvoja temeljenog na očuvanju i unaprjeđenju biološke raznolikosti i zaštiti okoliša. Nastojanje da budućim generacijama zajednički ostavimo to vrijedno nasljeđe svakodnevno nas stavlja pred različite izazove, ali i otvara mogućnost realizacije zajedničkih projekata poput ovoga.

OŠ Jurja Dalmatinca Šibenik u svom sastavu, osim matične škole, obuhvaća i područne škole Bilice i Lozovac te Osnovnu umjetničku školu baleta i suvremenog plesa. Tek je mali broj učionica u tim školama klimatiziran jer klimauređaji do sada nisu bili predviđeni kao dio kapitalnih investicija u održavanju školskih zgrada.

„Do kraja ove školske godine planiramo klimatizirati sve učionice kako bi učenicima omogućili ugodnije praćenje nastave u sve toplijim vremenskim prilikama koje proteklih godina prate završetak nastavne godine“, kazao je Natko Duvnjak i dodao: „Od srca zahvaljujem JU 'NP Krka' i ravnateljici Nelli Slavici na ovoj vrijednoj donaciji, koja će učenicima PŠ Lozovac boravak učiniti znatno ugodnijim, a isto tako bih iskoristio ovu priliku da zahvalim i tvrtkama Honda Marine i Vertiv, koje su se također odazvale na naš poziv i donirale klimauređaje za sedam učionica u matičnoj školi.“

Ova vrijedna donacija posebno je dobrodošla u predblagdanskom ozračju, vremenu nesebičnog pomaganja i dobrih djela, jer će našim pučkoškolcima osigurati optimalne uvjete za boravak u njihovim učionicama: darovani klimauređaji zagrijat će ih u hladnim zimskim danima i rashladiti ih za toplih proljetnih mjeseci, tako da će se učenici ugodno osjećati u prostoru u kojem rade i uče.