Vrhunska rakija iz srca Baranje


Izvor i foto: HRT
Autor: Renata Waldman/I.H./HRT

Kada je prije 12 godina osnovana Udruga proizvođača rakije iz voća u Kneževim Vinogradima, jedini im je cilj bio proizvesti izvorni baranjski proizvod. Voćarima je ponajprije bilo važno da njihovi plodovi ne budu samo sirovina.

Da bi otišli i korak dalje otvorili su kušaonicu. Za svoj su rad dobili već mnoge nagrade i priznanja, a od prošle godine njihova rakija dobila je oznaku Hrvatske gospodarske komore - Izvorno hrvatsko.

U samom srcu Baranje tako se peče vrhunska rakija i to od - dunje. A od nje nije lako dobiti rakiju - za litru je potrebno i do 15 kilograma zreloga ploda. Rakija se peče na tradicionalan način. Dobar se glas već proširio diljem svijeta. Svoje su proizvode u Osijeku ponudili i - britanskom plemstvu.

Zbog iznimne kvalitete, proizvodnja je ograničena. I zasad, ne kane je povećavati. Pa iako nemaju problema s prodajom, željeli bi se više probiti na "primorsko tržište".