VRBENSKE UŽANCE - Mesopusni šunšur

Izvor i foto: TZO Vrbnik

U nedjelju 18.8.2019. održat će se Vrbenske užance. Ove godine oživit ćemo stare mesopusne običaje po vrbničkim ulicama i trgovima. Budite i vi dio mesopusnog šunšura i to usred ljeta!
Po sedmi put organiziramo manifestaciju kojom prezentiramo nekadašnje običaje i pokušavamo priuštiti nezaboravan doživljaj za sudionike i goste u staroj gradskoj jezgri svake godine s nekom novom tematskom okosnicom. Lani smo se povodom 900 obljetnice prvog spomena Knezova Krčkih Frankopana vratili u srednji vijek, a ove godine vraćamo vas u doba karnevalskog ludila.

Uz obilje pjesme, plesa, dobre volje i humora uprizorit ćemo tradicionalne maškarane običaje: četrtek tusti, zadnju nediju mesopusnu, mesopusni ponedijek, utorek i čistu sredu. Čitat će se tištament, bit će skečeva, a djeca mogu sudjelovati u čak dvije radionice izrade maski ili škrabausnic, kako se to u Vrbniku kaže, ili će moć obraz popiturat zanimljivim Face paintom.
U Verbenskoj etno kući bit će upriličena Verbenska manjaža, a na Saližu tradicionalna mesopusna gastronomija. U Domu na Škujici bit će izložba „Mesopusni vremeplov“ koja je premijerno bila postavljena povodom „Noći muzeja 2019.“, a u kojoj smo digitalizirali mesopusnu baštinu što nas je i potaknulo na ovogodišnju koncepciju Vrbenskih užanci.

Sudionici se okupljaju po lokacijama u 19.00, a program počinje na Škujici u 20.30. Tištament će se čitati oko 22.00 na Škujici. Posebno veselo bit će uz Redutu bend koja će obilaziti mesopusnu rutu: igralište na Recu, Škujica, Pred Sparov zid, Placa, Pojana, Dverca, Ribarnica, Glavača, Verbenska etno kuća, Saliž, Placa, Škujica. Na Placi će nastupati članovi Udruge sopac otoka Krka, Vrbenske kanturice, sopčići i folkloraši. Na Škujici će nas zabavljati etno bend Šćike, a za ljubitelje nešto drugačijeg izričaja na Ribarnici će nastupati Atma Mundi Ensemble u okviru Nada Jazz Nights.
Organizatori su članovi Vrbničkog kulturnog društva Frankopan, Vrbenskoga dešpeta, Redute bend, TZO Vrbnik, uz podršku Općine Vrbnik i lokalnih poduzetnika.
Pozivamo sve koji se žele dobro zabaviti, osjetiti duh starine i zajedništva, sve domaće i goste, svih generacija da nam se pridruže, maškaraju i zašunšuraju va dobroj voji!