Uspješno završen drugi MEETEX – nacionalna kongresna burza

Izvor i foto: METEX

U Zagrebu je u terminu 9. do 11. ožujka 2020. uspješno održana druga po redu nacionalna kongresna burza MEETEX - Croatian Meeting Experience Summit. Organizatori su Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) i tvrtka Inovativni eventi.

Pokrovitelj MEETEX-a je bilo Ministarstvo turizma, a glavni partneri i sponzori su bili Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba – Kongresni ured, Hrvatska gospodarska komora, Grad Zagreb, kao i hoteli The Westin Zagreb, Canopy by Hilton, Sheraton Zagreb te Eldra, tvrtka za tehničku podršku evenata i prijevoznička tvrtka Hercex.

MEETEX je ove godine okupio 66 hrvatskih ponuđača i 50-ak inozemnih kupaca iz specijaliziranih agencija, korporacija i međunarodnih strukovnih udruženja iz europskih zemalja, a održano je ukupno gotovo 1100 poslovnih sastanaka kroz 2 radna dana. Uz inozemne, kao kupci su bili prisutni i predstavnici domaćih tvrtki i strukovnih udruženja.

Usprkos tome što je MEETEX bio organiziran u razdoblju kad je tema i problematika epidemije COVID-19 virusa u Aziji te Italiji bila već prisutna, gotovo svi poslovni kupci su se odazvali te u Hrvatsku doputovali s velikim interesom i odradili sastanke s našim ponuđačima iz segmenta poslovnog turizma.

MEETEX su moderirali domaći i strani stručnjaci iz područja poslovnog turizma. Osim radnog dijela programa, sudionicima je bio na raspolaganju i društveni incentive program u Zagrebu kao i neformalna druženja, kroz koja su svi bolje upoznali te doživljeli Zagreb kao izuzetno atraktivnu destinaciju poslovnog turizma.

Za strane kupce su provedena i inspekcijska putovanja. Prije MEETEX-a 2 grupe su organizirano obišle Istru i Kvarner kao i Zagreb, a nakon MEETEX-a, druge 2 grupe su upoznale ponudu Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Na taj način su se kupci mogli osobno uvjeriti u jedan dio bogate hrvatske ponude u segmentu poslovnog turizma. U organizaciji i realizaciji inspekcijskih putovanja pomogli su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba, Turistička zajednica Istre, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Opatija, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica grada Splita.

Burzu su organizirano posjetili i studenti poslovnog turizma s tri fakulteta (Ekonomski fakultet iz Zagreba, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Sveučilište Libertas iz Zagreba) s kojima organizatori uspješno surađuju već niz godina.

Prilikom svih sastanaka kupaca s izlagačima, dominantna tema je bila i situacija na tržištu uzrokovana pandemijom virusa COVID-19. Europska tržišta su reagirala već i uslijed nemogućnosti putovanja iz/u Aziju, a očekivani slijed događanja je bio i za Europu. Međutim, svi su izrazili nadu i spremnost da svoje kupce odnosno skupove i programe tvrtki i udruženja usmjeravaju već na jesen i dalje u 2021. u hrvatske destinacije.

Trend koji je izvjestan za tržište poslovnih kupaca je da će u periodu nakon pandemije to biti projekti s vjerojatno manjim brojem sudionika, iz više razloga. Tražit će se visoka vrijednost i kvaliteta za novac. Konkurentne će biti one destinacije i ponuđači usluga koji će uz vrhunsku uslugu nuditi autentične i jedinstvene proizvode i usluge te doživljaj. Hrvatska sa svojim atrakcijama, infrastrukturom te profesionalnim kadrovima ima sve preduvjete za kvalitetan nastavak pozicioniranja i prodaje na europskom i svjetskim tržištima poslovnog turizma čim se zaustavi epidemija te nastavi s redovnim životom i poslovanjem. I izlagači i kupci koji su sudjelovali na MEETEX-u su odlučni i nadaju se te očekuju prve poslovne goste već u lipnju, a potpuno redovno poslovanje od rujna 2020.

Budući da je drugi MEETEX uspješno održan te je tradicionalna i jedina nacionalna kongresna burza, organizatori već razmatraju aktivnosti i za organizaciju trećeg MEETEX-a u Hrvatskoj, u ožujku 2021. godine.