Uspješno realizirana „Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“

Izvor i foto: Turizmoteka/Argonauta

„Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ u školskoj godini 2019./2020. te 2020./2021. u organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te partnera na projektu, Općine Murter-Kornati, Osnovne škole Murterski škoji-Murter i Lokalne akcijske grupe „More 249“, uspješno je realizirana.

„Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole“ obuhvaćala je pripremu i provedbu osam edukativnih radionica u periodu od siječnja do prosinca 2020. godine: Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba: Život jadranskih dubina. Edukativne radionice provedene su u sedam odabranih škola na području Šibensko-kninske županije, Brodarici, Murteru, Pirovcu, Primoštenu, Rogoznici, Tisnom te Vodicama, u fizičkom formatu, ali zbog novonastale situacije i u online formatu. U pripremi i provedbi edukativnih radionica sudjelovalo je sedam lokalnih koordinatora, po jedan iz svake škole, projektni tim, volonteri te preko 160 djece-patrolaša.

Godina dana intenzivnog rada obilježena je mnoštvom novih saznanja o održivom razvoju i to putem neformalnih metoda učenja, a nadasve predivnim uspomenama stvorenim s patrolašima, kao i dobrim temeljima za stvaranje održivije budućnosti. Metaforički rečeno, zasađeno je preko 160 zrna sjemena koja rastu malo po malo i tko zna koliko će velika šuma malih ekologa izrasti u budućnosti.

Posebno želimo naglasiti i provedbu posljednje, osme edukativne radionice naziva Putujuća izložba: Život jadranskih dubina koju je obilježila izložba fotografija morskog podmorja, a koju su organizirali udruga Argonauta i Ronilački klub Sveti Roko.

Izložba je bila postavljena u galeriji Knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku od 22. rujna 2020. do 3. listopada 2020. godine, a nakon predstavljanja u knjižnici, cirkulirala je u svim osnovnim školama uključenim u provedbu projekta i to u periodu od 5. listopada do 27. studenog 2020. godine.

Djeca-patrolaši pogledali su interaktivnu izložbu fotografija te nakon toga istražili neku njima zanimljivu morsku vrstu koju su potom nacrtali. Napisali su i kratak opis ili QR kod koji vodi na sam opis ili zanimljiv video istražene morske vrste. Tako su njihovi radovi zauzeli mjesto originalne postave kada je ista “otputovala” u iduću školu, zaživjeli su u školskom prostoru i bili vidljivi svim učenicima pojedine osnovne škole.