U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda rekordnih 78.000 putnika

Primjetan je povećan broj dolazaka Amerikanca

Izvor i foto: HRT/dalmatia.hr

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ovog se vikenda u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci očekuje oko 78.000 putnika, što je najveći ovogodišnji promet tijekom vikenda u tim lukama.

- Danas i sutra u splitsku će zračnu luku doletjeti 170 zrakoplova od kojih je 130 komercijalnih, a 40 privatnih i oni će ostvariti promet oko 28.000 putnika, što je najviše tijekom jednog vikenda u ovoj godini, rekao je za Hinu voditelj prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan.

Prema njegovim riječima, splitska je zračna luka tijekom srpnja uspostavila zrakoplovni promet gotovo sa svim turističkim tržištima s kojima je bila povezana prije pojave pandemije.

Objasnio je da splitska zračna luka ima izravne zrakoplovne linije s 24 zemlje, a preko njih neizravno i s mnogim drugim zemljama.

- Primjetan je povećan broj dolazaka Amerikanca koji u Amsterdamu presjedaju u zrakoplov koji tri puta dnevno leti na liniji Amsterdam-Split, rekao je Melvan.

Tijekom lipnja ove godine u splitskoj zračnoj luci zabilježeno je 117.000 putnika, što je, istaknuo je, najveći promet u lipnju u usporedbi sa svim zračnim lukama u Hrvatskoj.

- A u prvoj polovini srpnja ostvarili smo promet već od 140.000 putnika, što je više nego tijekom cijelog lipnja, rekao je Melvan.

Koordinatorica Jadrolinijina splitskog plovnog područja Jelena Ivulić za Hinu je rekla da se kroz splitsku trajektnu luku danas i sutra očekuje promet oko 50.000 putnika i 12.500 vozila, što je rekordan ovogodišnji vikend-promet u toj luci.

- Zbog pojačanog prometa danas je uvedena i jedna izvanredna trajektna linija Split - Supetar (Brač), a bude li potrebno, kazala je Ivulić, uvest će se još izvanrednih trajektnih linija koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima.

Taj promet ovog vikenda, objasnila je Ivelić, dostiže 68 posto prometa u splitskoj trajektnoj luci ostvarenog sredinom srpnja 2019. godine prije izbijanja pandemije.

- Među turistima najviše je Slovenaca, Čeha, Poljaka i Nijemaca, izvijestila je Ivulić dodavši kako je primjetan i znatan broj domaćih gostiju, a danas je u Split stiglo i 170 Talijana.

Potvrdila je kako se zbog povećanog prometa danas u splitskoj trajektnoj luci stvaraju povremeno i prometne gužve.

Koordinatorica Jadrolinijina splitskog plovnog područja Jelena Ivulić naglasila je kako se putnike tijekom plovidbe redovito poziva da se pridržavaju epidemioloških mjera.