U NP „Krka“ obilježena kampanja #Euromelanoma2021

Izvor i foto. Turizmoteka/NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Općom bolnicom Šibensko-kninske županije organizirala je danas edukativno predavanje u sklopu javnozdravstvene akcije #Euromelanoma2021 na Lozovcu, glavnom ulazu u NP „Krka“. Edukativno predavanje u prvom redu bilo je namijenjeno lokalnom stanovništvu, zatim zaposlenicima Parka i zainteresiranim posjetiteljima ali i svima koji su htjeli naučiti više o negativnom ultraljubičastom zračenju. U sklopu manifestacije svi zainteresirani obavili su preventivan pregled madeža te dobili zaštitnu kremu promotivnog partnera.

„I ove godine djelatnici Odjela dermatologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije sudjelovali su u obilježavanju javnozdravstvene akcije kojom se pregledom madeža ukazuje na važnost redovnih preventivnih pregleda kože u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože“, kazala je dr. Sanja Jakelić, dr. med. spec. dermatovenerologije i ravnateljica Opće bolnice Šibenik te dodala: „U pregledima madeža sudjelovali su specijalizanti dermatovenerologije iz šibenske bolnice Paula Grubišić, Marija Gulin i Nikola Ferara. Akciji se pridružila i prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split. Zahvaljujem svim sudionicima a posebno domaćinu NP 'Krka' i ravnateljici Nelli Slavica.“Euromelanoma Day posvećen je borbi protiv raka kože. Svake godine tijekom svibnja u organizaciji Europske akademije za dermatologiju i venerologiju obilježava se Euromelanoma Day, ove godine pod sloganom „Tvoje ponašanje utječe na tvoju budućnost“. U Republici Hrvatskoj već šesnaestu godinu zaredom akcija se organizira pod pokroviteljstvom Europske akademije za dermatologiju i venerologiju, Ministarstva zdravstva, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva turizma i sporta RH.

„Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' podržava sve aktivnosti i projekte koji za cilj imaju razvoj svijesti o potrebi očuvanja zdravlja. Samo osviješten čovjek koji brine za svoje zdravlje moći će pomoći drugima i pridružiti se nastojanjima zaštite okoliša i prirode a izravno tako i jedinog nam Plavog planeta. Izuzetno smo ponosni na ovu suradnju te vjerujemo kako ćemo zajedničkim snagama i pozitivnim primjerom doprinijeti zaštiti čovjekova zdravlja“,kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica.

Koža je najveći organ našeg organizma. Briga o njoj trebala bi biti nešto što radimo prirodno i redovito. Kako bi bezbrižno uživali na otvorenom i u proljetno-ljetnim aktivnostima potrebno je primjereno se zaštititi. Melanom je najzloćudniji oblik raka kože i njegova pojavnost je u porastu te stručnjaci ukazuju na potrebu zaštite kože od štetnog UV zračenja. Ranim otkrivanjem melanoma moguće je uspješno liječiti ovu zloćudnu bolest stoga dermatolozi preporučuju samopreglede jednom mjesečno.

Osim o bezbrižnom boravku na otvorenom na edukativnom predavanju bilo je riječi i o utjecaju štetnih emisijskih plinova na okoliš. Promotivnom svibanjskom akcijom 'Go and walk' Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' želi potaknuti aktivno posjećivanje Parka i korištenje poučno-pješačkih staza kako bi, kroz redukciju korištenja prijevoznih sredstava, autobusa i brodova, izravno utjecala na smanjenje emisije ugljikova oksida. Ulaznica za NP „Krka“ iznosi 80 kuna za posjetitelje koji Park posjećuju pješice u sklopu promotivne svibanjske akcije koja traje do 31. svibnja. Uživajmo u bogatstvima Parka primjereno zaštićeni od štetnog ultraljubičastog zračenja!