Trogir: Peto izdanje Bokun festivala - Dušan Vukotić: 60 godina Oscara!

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Trogir

Bokun festivala - festival nijemog filma i drugih osjetila je multimedijalni projekt Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje "Gozba" koji uz pomoć svestranih umjetnika, skladatelja, pjevača, glumaca, otkriva nove dimenzije filmske i glazbene umjetnosti. Uz slogan "Kultura narodu" festival se već četiri godine održava u parku Malarija u staroj UNESCO – ovoj jezgri Trogira. Ulaz je besplatan. Svake godine posvećen je stvaralaštvu jedne osobe iz svijeta umjetnosti koja je svojim radom obilježila 20. stoljeće. Do sada je predstavljen rad Ive Tijardovića, Salvadora Dalija, Bustera Keatona i Fride Kahlo. Posebnost Bokun festivala je što se za svaki film sklada nova glazba koja se premijerno izvodi na festivalskim večerima.

Peto izdanje Bokun festivala koje će se održati od srijede 7. do subote 10. rujna, posvećeno je radu Dušana Vukotića (1927.-1998.), hrvatskog animatora i redatelja koji prije 60 godina za svoj animirani film "Surogat" osvaja prestižnu filmsku nagradu Oscar. U dvije glavne festivalske večeri 9. i 10. rujna 2022. godine prikazat će se 11 Vukotićevih animiranih filmova nastalih u razdoblju od 1951. do 1961. godine. Većina filmova će se prikazat uz originalnu glazbu, dok je za četiri skladatelj Deni Pjanić napravio glazbenu improvizaciju na temu iz filmova koju će njegovi kolege glazbenici odsvirati uživo. Zvijezda obje večeri bit će naravno Oskarovac, film "Surogat", a trogirska publika će između ostalih Vukotićevih filmova u parku Malarija moći vidjeti: "Kravu na mjesecu", "Piccolo", "Nestašnog robota", "Koncert za mašinsku pušku", "Kako se rodi Kićo", "Cowboy Jimmy"...

Uz prikazivanje animiranih filmova, priča o Vukotićevim animacijama predstavit će se i kroz druge vidove umjetnosti – pantomimu, slikarstvo, pjevanje. U parku će se postaviti i izložba trogirskog kipara Vilima Halbartha koji će stvarati nadahnut "Surogatom". Također Udruga "Dušan Vukotić" u Trogir donosi izložbu "Dušan Vukotić: Svaštara ili 1927 – 1962 – 2022" autora i predsjednika Udruge Veljka Krulčića. Atmosferu Surogata scenskim pokretom predočit će glumac i profesor UMAS-a Alen Čelić, dok će Vukotićevim radom inspiriran tijekom dvije festivalske večeri slikati slikar Stanislav Huljić. Kao i prijašnjih godina glazbu iz '50 i '60 godina prošloga stoljeća kada nastao "Surogat", birat će DJ Damir Duplančić Dupli.
Vukotić, od milja Vud, obožavao je zvijezde i svemir te se tim temama često bavio u svojoj dugoj i uspješnoj karijeri. Zahvaljujući Zvjezdanom selu Mosor i Tomislavu Nikoliću na čelu, Vudu u čast publika će tijekom dvije glavne festivalske večeri 9. i 10. rujna moći kroz teleskop gledati zvijezde.

Kao najava glavnom festivalskom programu, u srijedu i četvrtak 7. i 8. rujna održat će se dvije filmske večeri također posvećene Vukotiću. U prvoj će se, u suradnji s The Walt Disney Company, prikazati dugometražni animirani film američke produkcije "Duša" (2020.) redatelja Petea Doctera koji je dva lika iz filma posvetio oskarovcu Vukotiću i njegovom "Surogatu". U četvrtak će se prikazati Vukotićevi "Gosti iz galaksije" prvi domaći igrani film znanstvene fantastike iz 1981. godine. U filmu glavne uloge imaju Ksenija Prohaska, Žarko Potočnjak te tada dječak Rene Bitorajac.

Kao i svake godine rujan je u Trogiru rezerviran za film i filmsku glazbu. Petu godinu za redom u staroj gradskoj jezgri bit će izložena privremena umjetnička instalacija na brodskom jedru. Ove godine lik Surogata smiješit će se s glavnog pročelja Muzeja grada Trogira. Umjetnička instalacija bit će puštena s Muzeja u utorak 6. rujna, dan prije početka 5. izdanja Bokun festivala.

Obilježavanje 60 godina Oscara ne bi bilo jednako značajno, da u Trogir ne dolazi i pravi kipić Oscara kojeg je 1962. godine u osvojio Dušan Vukotić. Zlatni kipić festivalu su ustupili nasljednici slavnog animatora i redatelja te će u atriju Muzeja grada Trogira biti izložen od 6. do 11. rujna.

Budući da je Dušan Vukotić porijeklom bio Crnogorac ove godine je festival podržala Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske. Uz Bokun festivala je kao i svake godine glavni partner Turistička zajednica Trogir, a uz njega su stali i Grad Trogir, Hrvatski audiovizualni centar, The Walt Disney Company, Muzej grada Trogira, Festival mediteranskog filma Split, Udruga Dušan Vukotić, Fox & His Friends Records, Zvjezdano selo Mosor, Zagreb film, restoran Vrata o' grada, inDEKS room, North Sails.