Treća edukativno-stručna radionica za Udruge u sklopu Integriranog razvojnog programa KulTERRA

Izvor i foto: svetvincenat.hr

Ovog će se vikenda, 12. i 13. svibnja 2018. godine održati radionica namijenjena članovima udruga uključenih u Integrirani razvojni projekt KulTERRA – revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa, kako bi se iste educiralo na području pripovijedanja i stjecanja vještina interpretacije baštine. Radionica će se održati u Vijećnici Općine Svetvinčenat, 12. i 13. svibnja s početkom u 9:00 h, a trajat će do 16:00 h.

Radionicu posvećenu umijeću pričanja priča s posebnim naglaskom na kulturno – povijesnu baštinu Istre vodit će Iva Silla, trenerica certificiranih vodiča interpretatora te autorica i voditeljica pripovjedačkih turističkih tura iz programa Secret Zagreb. Cilj je da polaznici, radi potrebe stvaranja doživljajnih programa, steknu jednostavne alate koji su potrebni za umjetnost pripovijedanja te da nauče kako oživjeti baštinu uz pripovjedačke i interpretativne tehnike. Radionica će biti posvećena temama koje su usko povezane s projektom, odnosno kaštelima Morosini – Grimani i Petrapilosa te pričama i legendama koje se vežu uz iste.

S polaznicima radionice, članovima Povijesne udruge Kaštel i Udruge Istra Inspirit, voditeljica programa će obraditi teme poput pripovijedanja i njezinog djelovanja, stvaranja uspješne priče, strukturiranja priče, osnovnih vještina osobne interpretacije, stvaranja dubljih veza s baštinom, angažiranja posjetitelja te elemenata priče na baštinskom lokalitetu. Rezultat radionice trebao bi biti usavršavanje polaznika na području pričanja priča o baštini, kako bi se u konačnici organizirala uprizorenja i manifestacije oživljene povijesti te stvorila kulturno – povijesna prepoznatljiva turistička destinacija.