Svi pogledi uprti ka nebu za Svečanost otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni

Izvor i foto: Turizmoteka/Vinkovačke jeseni

'Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga', ovogodišnji je lajtmotiv Vinkovačkih jeseni, ali i Svečanosti otvorenja čiju režiju i scenarij potpisuje Marko Sabljaković.
Godina dana rada, truda, umijeća mogućeg, večeras će biti sazdano u sat i pol vremena programa kojim ćemo gradu i svijetu poručiti, otvorene su 57. Vinkovačke jeseni.
“Jako sam uzbuđen, očekivanja su velika. Moram biti i jesam optimističan, nadam se da će biti sve onako kako smo planirali i da će program svečanog otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni ipak zaživjeti na glavnoj pozornici, na Trgu bana Josipa Šokčevića, u središtu Vinkovaca”, ističe.

No, nebo je, čini se po prognozi, već drugu godinu neumoljivo. Ipak, prvi put, svečanost otvorenja ima alternativno rješenje, jer ovo je manifestacija u manifestaciji, kaže gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Bosančić uz odluku nema otkazivanja, a plan B je sportska dvorana OŠ A.G.Matoša sa spremnom scenom. U tom slučaju, izravan prijenos realizirat će Vinkovačka televizija na kanalima A1 Televizije, B.neta, EON TV, MAXtv i OptiTV-a.
Svečano otvorenje 57. Vinkovačkih jeseni donosi priču o slavonskome čovjeku, sinu širokih slavonskih ravnica.
Tema više nego aktualna, ljubav prema ravnici, zemlji, iseljavanje, identitet, doticanje aktualnog trenutka, uz poruku kako na ovoj crnici nitko nikada nije ostao gladan.
“Priča je nadahnuta Slavoncem Stjepanom Jurićem, koji se nakon školovanja u Beču vratio u svoje krajeve kako bi zagovarao da Slavonac mora brinuti o svojoj zemlji, zaustaviti masovna iseljavanja te je naša zemlja slavonska zaista blagodat koja slavonskom čovjeku pruža životne radosti”, poručio je Marko Sabljaković koji treći put suvereno ravna redateljskom palicom otvorenja na kojem će likove utjeloviti 18 dramskih umjetnika istovremeno glumeći, pjevajući i plešući: Ivan Ćaćić, Sandra Lončarić, Vedran Dakić, Matea Grabić Ćaćić, Ivica Lučić, Josip Jurković, Miroslav Čabraja, Selena Andrić, Matea Marušić, Zdravko Šinjori, Tena Milić Ljubić, Vjekoslav Janković, Areta Ćurković, Domagoj Ivanković, Martina Stjepanović, Vladimir Andrić, Mira Perić i Vesna Tominac Matačić. Glazbenu kulisu stvaraju tamburaški sastavi „Dike“ i „Slavonci“ uz KUD-ove i pjevačke skupine : KUD „Tomislav“, Županja, KUD „Šokadija“, Stari Mikanovci, HSKPD „Seljačka sloga“, Nuštar, HKUD „Željezničar“, Osijek, MPG „Lipa“, Vinkovci, ŽVA „Nene“, Bošnjaci. Solisti su Mijo Jagrić – Miša i Robert Adamček. Zastavu Vinkovačkih jeseni podiže Povijesno i športsko društvo „Hrvatski sokol”, Vinkovci , konjanik i zaprega - Vlado Smolčić. Kostimi su iz fundusa HNK Osijek i Gradskog kazališta „Joza Ivakić“, Vinkovci.

Pripreme za svečano otvorenje traju tijekom cijele godine, vrlo intenzivno posljednjih nekoliko mjeseci od kada su krenuli razgovori, studijska snimanja, probe s KUD-ovcima, probe s glumcima.

“Meni su posljednje tri godine vrlo izazovne, uzbudljive, nepredvidljive, pogotovo ova jer još uvijek ne znamo što će se dogoditi, hoće li nas vrijeme poslužiti ili neće. Vrlo je ovo zahtjevna produkcijska i umjetnička priča koja je isključivo koncentrirana na glavnoj pozornici i teško ju može bilo koja druga scena tek tako zamijeniti”, ističe redatelj.

Svečano otvorenje, zakazano za večeras u 20 sati i 10 minuta, priča je o dječaku zanesenjaku koji ima samo jednu želju – život posvetiti visokomu obrazovanju i nauci kroz doprinos zemlji slavonskoj koju je nadasve volio.
Proslavit će ju potom raspjevani i okićeni šorovi i sokaci večeras od 22 sata uz Tamburaše za dušu na Sokaku. Prije toga, s obzirom na to da je petak, navratite kod lovaca. Fiš kuhaju i časte ribičke udruge iz Šiškovaca, Babine Grede, Gradišta i Vinkovaca, a tamburaju Sanjalice.