Sve jači turizam na srednjem i donjem Dunavu


Izvor i foto: blic.rs


Dunav je već godinama turistički jedna od najzanimljivijih destinacija u Srbiji, a nedavno je završen i regionalni projekt za jačanje prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu.

Taj projekt je trajao čitavih devet godina s ciljem jačanja prekograničnog turizma i ekonomskog razvoja u Dunavskoj regiji kroz unapređenje konkurentnosti u sektoru turizma u podunavskim zemljama.

- To, između ostalog, podrazumijeva jačanje međugranične suradnje u oblasti turizma, unapređenje turističke ponude i stvaranje novih radnih mjesta u sektoru turizma. Uspješno osnivanje i rad Dunavskog centra za kompetenciju (DCC) je od presudnog značenja za održivost onoga što je na tom polju postignuto - rekla je Kete Brakan vođa projekta na kom su u Srbiji radili Dunavski centar za kompetenciju u okviru GIZ-a, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ali i nacionalna turistička organizacija i brojni eksperti.

Uz Dunav su razvijene i biciklističke rute

Među značajnim aktivnostima izdvojili su se unapređenje i razvijanje EuroVelo 6 rute, kao i aktualni rad na EuroVelo 13 ruti. Unapređenjem uvjeta za biciklizam i kruzing ponude skrenuta je pozornost turista na kulturno- povijesnu ponudu Srbije, poput restaurirane Golubačke tvrđave. Kroz razvoj kulturne rute Put rimskih careva i Dunavski put vina, koja obuhvaća 21 rimski i 13 vinskih regija u pet zemalja, ostvaren je značajan doprinos turističkoj ponudi Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bugarske i Rumunjske.