Staze Nacionalnog parka „Krka“: pješačenje kroz prirodu i povijest

Izvor i foto : Turizmoteka/NP Krka

U srcu sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka“ nalaze se tri pješačke staze koje vode prema začudnim slapovima rijeke Krke, ali i u tisućljetnu povijest toga kraja. Svaka od njih ima svoju priču, pružajući vam jedinstvenu priliku da istražite prirodne ljepote Nacionalnog parka „Krka“ iz različitih perspektiva.

Osim što će vas oduševiti prirodnim čudesima, staze vode i kroz vrijeme, putevima kojima su prolazile generacije prije nas. Pažljivo su uređene, opremljene i spremne za vaše istraživačke korake. To je prilika da nakon godišnjeg odmora uskočite u tenisice i otkrijete svijet Nacionalnog parka „Krka“, u kojemu priroda i povijest plešu zajedno ostavljajući vam neizbrisive uspomene.

Staza Rimski put: povijesno putovanje. Smještena u okruženju vojnog logora Burnum, ova staza strmim spustom vodi niz kanjon rijeke Krke pored starih vodenica. Prateći korake starih Rimljana uživat ćete u prekrasnom pogledu na najviši Krkin slap – Manojlovac. Kao most između prošlosti i sadašnjosti, ova staza dočarava jedinstvenu perspektivu naših predaka.

Staza Brljan: uzvodno do atrakcija. Staza Brljan poziva na uzvodno putovanje, koje počinje neposredno iznad slapa Brljan. Nekoć je ona bila važan prijelaz preko rijeke, a danas onome koji je slijedi pruža jedinstveni spoj prirode i povijesti.

Staza Perice: susret s utvrdama. Staza Perice, koja polazi iz pitoresknog mjestašca Nečven, spušta se do vode i Bibića brzaca, koji označava kraj plovnog toka rijeke Krke. Tu se okreću brodovi koji posjetitelje voze na izlet od Roškog slapa do manastira Krka i srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj. To je prilika da iz druge perspektive promotrite dvije srednjovjekovne utvrde smještene na suprotnim obalama Krke, Nečven i Trošenj.