Šest savršenih recepata s lubenicom

Izvor i foto: Falkensteiner Hotels & Residences i Unsplash

Obožavano ljetno povrće kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timu – donosimo jednostavne recepte i savjete za jela s lubenicom u kojima ćete uživati!

 Sočna, mirisna, ukusna, osvježavajuća, s malo kalorija. Jeste li znali da kraljica ljeta ima i svoj dan? Treći kolovoza je Međunarodni dan lubenica! Baš zato se Falkensteinerov gastro tim posvetio ovom savršenom povrću, za kojeg mnogi misle da je voće, a koje tako godi u ljetnim danima – kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Donosimo šest recepata s lubenicom za dugo toplo ljeto. Uživajte!

Lubenica i sol

Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.



Lubenica i feta sir

Sastojci za četiri male porcije:

1 kg lubenice
200 g feta sira
1 limeta
2-3 grančice majčine dušice ili mente
3 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat soli
Po želji: Crveni luk, med i orasi

Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje - et voilà!

Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa

Poke bowl s lubenicom

Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!

Sastojci za 4 osobe:

500 g lubenice
3 žlice ulja od kikirikija
3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
2 avokada
200 g riže
1 krastavac
150 g edamame sjemenki
Sol
Neobvezno: Malo tofua i mrkve

Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.

Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.


Popodnevni koktel

Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!

Sastojci:

0,3 l Tequille
0,2 l Havanna ruma
0,1 l Maraschina
0,3 l soka od maraške
Blendana lubenica
Mohito ice cube

Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.

Veganski koktel od krastavaca

Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.

Sastojci:

150 ml soka od svježe lubenice
4 kriške krastavca
150 ml džina
100 ml svježeg soka limete
60 ml šećernog sirupa
Prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca


Carpaccio s tunom

Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.

Sastojci za 4 osobe:

400 g sirove tune
400 g lubenice
4 žlice maslinovog ulja
100 g komorača
Sol
Neobvezno: Poprskati sokom limuna

Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.