Rijekom Strug počinju ploviti čamci na solarni pogon

 

Izvor i foto: Privredni.hr/I.B.               Foto Tomislav Koran

Vodeći se sloganom Otkrij neotkriveno Park prirode Lonjsko polje nastavlja razvijati svoju turističku ponudu. Rijekom Strug iz pristaništa u selu Plesmo od ovog će vikenda ploviti dva čamca na solarni pogon. Riječ je o gotovo nečujnim plovilima koji će turistima omogućiti razotkrivanje ljepote do sada samozatajnog pritoka rijeke Save. Tijekom vožnje čamcima pružat će im se diskretan pogled na prirodu kakva se u rijeci i oko nje razvija već tisućama godina – bez utjecaja čovjeka ili u minimalnom doticaju s njim.

„Novi turistički sadržaj doprinosi razvoju gospodarstva Novske, Plesma i okolnih mjesta, ali i poučava nas odgovornosti prema prirodi. Kako bismo rijeku Strug i njezine obale koje imaju važno mjesto u Parku prirode Lonjsko polje, očuvali u njihovu izvornom obliku, rijeci trebamo prilaziti s poštovanjem i u njezinoj se prirodi ponašati kao dobri gosti. Stanovnike ovoga kraja pozivam da među prvima dođu na vožnje čamcima na solarni pogon te otkriju kakvi se veličanstveni prizori skrivaju u njihovoj neposrednoj blizini“, kazao je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Uz čamce na solarni pogon posjetitelje u pristaništu u Plesmu očekuju i kanui.

Sve će moći koristiti vikendima te praznicima uz prethodnu rezervaciju putem broja telefona 044 672 080, a preko tjedna po najavi. Od Posjetiteljskog centra Krapje do pristaništa u Plesmu posjetitelje će voziti oldtimer traktor s prikolicom. Kretat će svakih sat vremena od 10.30 do 15:30.

 

Park prirode Lonjsko polje drugi je po veličini park prirode u Hrvatskoj. Kako bi posjetitelji iz njega otišli sa što više lijepih uspomena, velika se pozornost pridaje razvoju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja.

Izuzetno je važno da tijekom turističkog korištenja rijeka Strug i njezina okolina ostanu čiste te da posjetitelji, nakon boravka u Lonjskom polju, svoje smeće ponesu sa sobom ili ga odlože u spremnike za smeće koji su postavljeni u pristaništu za čamce te na obali na koju dolaze ribiči.