Radoboj - malo mjesto sa velikom pričom o prvim postancima života

Izvor i foto: Turizmoteka/Snaga šume

Piše: Jasna Vukas

Ako ste zaljubljenik u povijest a isto tako u prirodu, svega 50 min vožnje od centra Zagreba , Radoboj je destinacija koju trebate posjetiti.
Prvi puta se spominje 1334 god. kao župa Sv.Trojstva a nakon 1811.god.slijedi ubrzani razvoj kojem pridonosi pronađeno nalazište samorodnog sumpora, jedno od značajnijih takvih rudnih ležišta u svijetu. Rudarstvo je nastavljeno pronalaskom novog podzemnog bogatstva – ugljena. Usporedo sa time uslijedila su vrijedna fosilna otkrića i arheološka nalazišta pa je već ranih godina Radoboj postao svjetsko sjecište raznih znanstvenika jer postao najbogatije svjetsko nalazište fosilne flore, fosilnih kukaca, riba i školjki što dokazuje da je i ovdje u prapovijesti bilo Panonsko more. Značajna zbirka samo je djelomično prezentirana u Radoboju jer se njeni primjerci pronalazaka nalaze u Muzejima svijeta poput onog u Parizu, Londonu i Beču.

Znalačkim korištenjem EU fondova općinska struktura znala je pretočiti svu tu povijest u stvarnost kroz multimedijalnu postavu muzeja Radboa i niz drugih sadržaja. Javna ustanova za upravljanje zaštičenim dijelovima prirode KZŽ bila je inicijator uređenja Radobojskog trnaca sa autohtonim starim vočkama a također je uređen i staza“Putevima orhideja“ specifičnim po 30 vrsta samoniklih vrsta na obroncima Strahinjčice.

Okamina lista vinove loze koja je stara cca 12-14 mil. godina bila je inspiracija za otvaranje Hiže vinove loze koja također prezentira i autohtonu lozu Belina koja je majka svih najpoznatijih sorta vina. Posjetitelj kroz VR naočale doživljava put od bobice grožđa do nastanka te nama svima dragocjene tekućine – vina. Domaći vinari rade na povratku nasada Beline kako bi uistinu doživjela pravu slavu.
Kako najpoznatiji zagorski specijalitet štruklji nebi ostao zanemaren, otvorena je i Hiža štruklji sa originalnom krušnom peći, međutim radi samo za najavljene skupine, jer onda prave babice rade i svoje specijalne radobojske štruklje.

Radoboj postao je poznat kao općina djece, jer velika pažnja posvećuje se njihovoj edukaciji kroz Centra za prirodu Zagorje. Svake godine u organizaciji NTC /Nikola Tesla Camp/ nekoliko tjedana borave djeca od predškolske dobi do cca 12 god.starosti gdje kroz igru uče kako treba učiti da svaka materija bude im zanimljiva i dostupna njihovom uzrastu.

Krene li se put Strahinjčice svega 10 min udaljenoj od centra Radoboja, u samoj upravo mističnoj šumi sa dobro utabanim stazama naići će se na područje Podstenje koje je poznato po „tumulima“ prapovijesnim humcima njih 11 u kojima se nalaze grobovi još od doba neolitika. Okamina jednog istraženog nalazi se u muzeju Radboa sa svime što je u grobu nađeno.

Kako je šuma bogata leptirima , organizira se Noć leptira kao jedna od turističkih atrakcija.
Sakralna baština očituje se ne samo kroz crkvu Sv.Trojstva nego i kroz kapelu Sv.Jakoba na Gorjanima Sutinskim, kao najveća gotička crkva Hrvatskog Zagorja, koja se dograđivala kroz stoljeća radi raznih razaranja ali je sačuvan bar djelomično velik dio njenih vrijednih eksponata koji je prezentiran kroz izložbu postavljenu 2022.god u suradnji sa Muzejom Radoboa i Akademije likovnih umjetnosti.

Radoboj nudi posjetiteljima očuvan okoliš, čist zrak, velik broj izvora čiste vode, pitoreskni krajolik prošaran šumama i zelenilo do kuda god pogled seže. Zato je i Radoboj poznat kao mjesto susreta raznih planinanrskih društava jer moderno uređen Planinarski dom sa uslugom tipa hostela pruža istinsko gostoprimstvo.
Radi svega što ovaj kraj nudi uskoro postaje i prvi kontinentalni centar za šumsku terapiju koji realizira platforma Snaga šume/Forest Power.
Rezime – Radoboj je destinacija za svaku starosnu dob od najmanjih do najstarijih jer svatko će naći interes i moći će se vratiti kući ispunjen zadovoljstvom ali i novo stečenim znanjem.