Pula- Dani antike

Izvor i foto: TZG Pula

DANI ANTIKE - PULA SUPERIORVM, kulturno-zabavni projekt koji čuva i njeguje kulturnu baštinu grada Pule, odgovor je na potrebu za stvaranjem prepoznatljivog glazbeno-scenskog i edukativnog događaja koji ima za cilj približiti dio tritisućljetne povijesti Grada.

Godina 2019.-a u Danima antike - Pula Svperiorvm u organizaciji Grada Pule, TZ Pule, Arheološkog muzeja Istre i agencije Illustris Events, donosi uzbudljive i brojnim događajima ispunjene dane bogate antičke povijesti Pule i okolice. Sve će se zbivati na glavnom trgu Forumu, na prostoru ispred Augustovog hrama i Gradske palače koji su se već više od 15 godina dokazali kao odlična kulisa za ovakav izniman i bogat program. Glazbeno-scenski program održavat će se u nekoliko jednodnevnih događanja koji će pridonijeti obogaćenju predsezone grada i okolice.

Datumi događanja jesu:
Petak 24.5.;31.5.; 7.6.; 14.6. i 15.6. od 18 do 22 sata te
Subota 1.6.; 8.6. od 10 do 13 sati.

Od ovogodišnjih posebnosti i novosti svakako treba izdvojiti autentičnu ceremoniju rimskog vjenčanja uz predstavljanje mladenaca, rimski ples, kutak antičke domine i odijevanje mlade te rimsku gozbu. Ova će se cermonija odvijati petkom popodne prema programu. Osim rimskog vjenčanja, na trgu će biti predstavljeni antički zanati, mala škola gladijatora uz vježbanje mačevanja i pripreme za borbu.
Subotnji jutarnji program na Forumu, osim antičkih zanata i male škole gladijatora, donosi dječje radionice i antičku dječju predstavu.
Završni događaj predviđen je za 15.6. i to večernjim spektaklom u Areni, koji će uprizoriti antički program i atraktivnu borbu gladijatora – Spectacvla antiqva koju je dosad pogledalo već nekoliko tisuća gledatelja.

Program događanja za petak 24.05., 31.05., 07.06., 14.06.:

18.00 – 22.00 Forum: RIMSKO VJENČANJE
18.00 – 22.00 Antički zanati
18.00 Mala škola gladijatora
19.00 Predstavljanje mladenaca
19.30 Kutak antičke domine – odijevanje mlade
20.00 Predstavljanje legionara i gladijatora mladoženji
20.30 Rimsko vjenčanje – ceremonija
20.50 Rimski ples u čast mladencima
21.00 Rimska gozba
21.30 Antička predstava

Subota 01.06., 08.06.:
Forum 10.00 – 13.00
10.00 – 13.00 Antički zanati i dječje radionice
10.30 Antička dječja predstava
11.00 Mala škola gladijatora

Subota 15.06.
10.00 – 13.00 Forum: Antički zanati i dječje radionice
10.30 Forum: Antička dječja predstava
11.00 Forum: Mala škola gladijatora
17.30 – 18.30 Forum: Kutak antičke domine
18.00 – 22.00 Forum: Antički zanati
18.30 Portarata – Forum – Arena: Defile gladijatora - Gladiator parade
19.30 Arena: SpectaculaAntiqua – borbe gladijatora
20.45 Forum: Rimska gozba
21.00 Galerija Cvajner: Otvaranje izložbe “Antika na suvremen način” – VI. Edicija
21.30 Forum: Antički ples
21.45 Forum: Antička glazba

Rimsko Vjenčanje:
Ovogodišnji Dani antike dočarati će na najbolji mogući način kako je izgledalo vjenčanje u rimsko doba, a time na trenutak vratiti nas u prošlost. Quintus Labienus Mollio i Aquilia Tertia supružnici antičkog vremena koji su živjeli na ovim prostorima , bili su inspiracija za prikaz vjenčanja zvanog Confarreatio kao najstarijeg i najsvetijega oblika braka. Stari Rimljani bili su duboko vezani za tradiciju i običaje i ceremonije vjenčanja, koja se održavala po vrlo striktnim pravilima.
UBI TU GAIUS, IBI EGO GAIA ( gdje god odeš ti i ja ću s tobom)
To je bila precizno formulirana rečenica koja je pratila svako rimsko vjenčanje
Braku su prethodile zaruke koje su se pripremale mjesecima i godinama prije samog čina braka.
Prateći izvorne činjenice rimskog vjenčanja,njegujući i poštujući kulturnu baštinu pokušat ćemo dočarati kako je to zaista nekada davno bilo. Ostalo neka ostane iznenađenje

15.06. Galerija Cvajner “Antika na Suvremen način” – VI. Edicija

Kipari sa naše izložbe Rino Banko i Marko Človek bili su kao studenti/diplomanti
pozvani na Trijenale hrvatske skulpture u Zagrebu što je za mladog umjetnika nezamisliva čast. Zatim, nakon diplome Rino Banko se zaposlio na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje radi kao asistent na Odjelu kiparstva, a Marko Človek za sada radi u Konzervatorskom odjelu u Rijeci na restauraciji spomenika kulture. Ostali su svi diplomirali sa najvišim ocjenama, tu su i snalaze se. Mi im nastojim putem našeg programa AME-a godišnje prirediti 6 samostalnih izložbi.

Naziv tradicionalne, bijenalne izložbe mladih umjetnika koja koja je jedne godine skupna, a druge samostalna i priprema ju nagrađeni autor sa skupne izložbe, naslov je: 
ANTIKA NA SUVREMEN NAČIN.
Ovo VI. edicija i ove je godine skupna.
Stručan žiri koji valorizira rad mladih umjetnika isti je i ove godine.
Čine ga: Ivan Obrovac, akad. slikar
Fulvio Juričić, akad. slikar i
Gorka Ostojić Cvajner, pov. umjet.

Izložba traje mjesec dana, znači do 15.07. 2019.

Antički ples:
Koreografkinja: Andrea Gotovina, u suradnji s ivođačima, polaznicima dramskog studija Istarskog Narodnog Kazaliušta-Gradskog Kazalište Pula.
Glazba: Carlos Andres Fagin
Ivođači: Lucija Brkić, Michelle Salome Kursar, Zoja Poropat, Leonarda Sep, Donata Butković, Lana Crnogorčić, Nina Peruško, Mirjana Andrić, Nola Kliček, Alja Erjavec, David Rovis, Moris Nikolić, Mark Marić i Marko Gašparović.