Pula: Bloomsday - 100 godina romana Uliks Jamesa Joycea

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Pula

Jučer je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula održano predstavljanje projekta Bloomsday - 100 godina romana Uliks Jamesa Joycea. Na predstavljanju projekta sudjelovali su:
Sanja Cinkopan Korotaj – direktorica TZ Pula
Nadia Bužleta – ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula
Vito Paoletić – profesor iz Talijanske srednje škole Dante Alighieri Pula i organizator Bloomsdaya
Nataša Šimunov – voditeljica Kina Valli
Renata Šamo – redovita profesorica Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Puli

Na početku konferencije za medije direktorica Sanja Cinkopan Korotaj pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo da se Bloomsday ponovno održava nakon 2 godine stanke, predstavila je Vitu Paoletića organizatora Bloomsdaya i naglasila da su on i g. Igor Jurilj organizirali taj projekt od početka te se je TZ s njima udružila u organizaciji.
Cinkopan Korotaj je predstavila ovogodišnji program Bloomsdaya. Čitanja će se odvijati na raznim jezicima i čitati će u 8 sati srednjoškolci, u 9 sati studenti, u 10 sati gradski i kulturni djelatnici, ambasador, gradonačelnik i pročelnici Grada Pule. Čitati će i učenici Talijanske osnovne škole iz Pule, turistički vodiči i djelatnici TZ-a, te knjižničari.
Vito Paoletić rekao je da je suradnju oko Bloomsdaya započeo još 2011. godine sa Igorom Juriljem, te da su kroz sve te godine surađivali uz TZ i sa irskom ambasadom. Prvi dio čitanja biti će na stepenicama kod caffe bara Uliks ili uz kip Jamesa Joycea. Čitanja iz prvog poglavlja izvoditi će 12 učenika iz Talijanske srednje škole na različitim jezicima, mađarskom, engleskom, talijanskom, francuskom i španjolskom kako bi istaknuli polifoniju.
Renata Šamo izjavila je da je sretna što prvi puta potvrđuje sudjelovanje u programu Bloomsdaya. Istaknula je da je ove godine 140-ta obljetnica rođenja Jamesa Joycea, rođen je 1882. godine u Dublinu, umro je 13.1.1941. godine u Zurichu, kratko je boravio u Puli, i ovim programom Joyce se vraća u Pulu. Ispred Filozofskog fakulteta čitati će na različitim jezicima odlomke iz Uliksa 13 studenata i 2 profesora. Kuriozitet je da će im se pridružiti 2 studenta koja su u sklopu Erasmusa u Puli i oni će čitati na talijanskom i rumunjskom jeziku. Čitati će se još na engleskom, češkom, japanskom, njemačkom, španjolskom, turskom, rumunjskom, talijanskom i vjerojatno na hinduskom jeziku.
Nataša Šimunov predstavila je irski film Vita & Virginia, film govori o ljubavnom životu Virginie Woolf, koja je začetnica feminističke književne kritike.
Nadia Bužleta naglasila je da je Gradska knjižnica i čitaonica Pula sve ove godine bila uključena u Bloomsday sa više programa. Zahvalila se TZ-u na pokretanju ove inicijative. Uz gradsku knjižnicu u Četvrti sv.Teodora na arheološkom lokalitetu odviti će se predstava Mačak i vrag u izvedbi Teatra Naranča, prilagođena za učenike nižih razreda. U 12 sati u petak će u Gradskoj knjižnici biti predavanje Igora Grbića Joyceov Uliks: otkud takav roman, i čemu?, a od 13-14 sati će knjižničarke čitati na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku.U 18,00 sati biti će upriličena izložba Povijest Irske u 10 riječi koja je organizirana u suradnji sa Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj.