Prvo eko-kupalište u Hrvatskoj


Izvor i foto: Grad Čazma/Turizmoteka

Grad Čazma sprema se u gradnju prvog eko-kupališta u Hrvatskoj, prije nekoliko dana najavio je gradonačelnik Dinko Pirak:
“Naši prijatelji iz Slovenije, iz Radlja ob Dravi, prepustili su nam cjelokupnu dokumentaciju tog projekta te će nam biti omogućeno da ga kandidiramo za europske fondove. Naime, oni su to takvo kupalište napravili u svom gradu i to se pokazalo kao prvorazredan turistički potencijal. Ocjenjujem da bi to bilo dobro i za naš grad, jer je to projekt ekološke naravi, a prije svega ne zahtijeva veliko održavanje“, rekao je gradonačelnik.

Lokacija za buduće eko-kupalište vrlo atraktivna, jer se radi o strogom centru Čazme, odnosno o, među Čazmancima poznatoj “Tudićevoj jami”, prostoru koji je odavna predviđan za gradnju gradskoga bazena:

“Nekadašnja čazmanska legenda o gradnji bazena do sada nije bila realna. Klasični bazen i njegovo održavanje za ovaj bi grad bilo preskupo. U novom projektu se radi o ekološkom postupku gdje se voda prirodnim putem pročišćava i taj proces ne zahtijeva ni ljudstvo ni uporabu kemijskih sredstava”, naglašava gradonačelnik koji smatra da je ovaj projekt iz više razloga zanimljiv Čazmancima te da će doprinijeti razvoju turizma i oplemeniti ovaj kraj.
Fotografija prikazuju eko-kupalište u Radlju ob Dravi kakvo bi se trebalo graditi u Čazmi, prvo takvo u Hrvatskoj.