Prvi koraci budućih velikih masilnarskih imena Istre

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Ližnjan

Maslinarska tradicija sinonim je za Istru, a buduća pokoljenja zahvaljujući projektima poput nedavno zaključenog projekta "Od tradicije do zdravlja" u općini Ližnjan već se u školama i vrtićima upoznaju s ruralnom baštinom i načinima njezina očuvanja.

Projekt “S tradicijom do boljeg zdravlja” usmjeren je prema edukaciji najmlađih generacija općine Ližnjan - Lisignano u cilju osvješćivanja značaja valorizacije ruralne tradicije i promocije istarskog identiteta i maslinarstva. Upoznavanje djece, obitelji i ostalih stanovnika s bogatstvom i vrijednostima ruralne tradicije i baštine općine kroz stare alate i zanatske vještine seoskog čovjeka te njegovanjem tradicije maslinarstva aktivan je način čuvanja i valoriziranja istarskog identiteta u zajednici.
U sklopu financijskih potpora odobrenih na natječajima zaklade u 2022. godini kroz natječaj za male projekte u zajednici „mali projekti za bolje sutra“ - piccoli progetti per un domani migliore Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva - Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della società civile dodijelila je sredstva za projekt "S tradicijom do boljeg zdravlja” Osnovnoj školi dr. Mate Demarin za sve područne škole općine Ližnjan (OŠ Ližnjan Šišan, Vrtić Bubamara - Cocinella i područne škole Valtura i Muntić.

U projekt je bila uključena i područna škola OŠ/SE Giuseppina Martinuzzi - Šišan - Sisano kako bi se valorizirala tradicija dvojezičnosti na područji općine Ližnjan što je dalo posebnu vrijednost projektu koji je u cijelosti bio proveden na dva jezika, hrvatski i talijanski.

Kroz aktivnosti projekta namjera je bila osvijestiti važnost maslinovog ulja u prehrani, povećati korištenje maslinovog ulja u predškolskim i osnovnoškolskim uzrastu, upoznati roditelje i djecu o čudesnom voću masline i vrijednim učincima na zdravlje.

Cilj projekta je bio valorizirati ruralnu baštinu i tradiciju maslinarstva kroz kreativno oživljavanje berbe maslina na starinski način. Upoznavanjem oruđa koje su se koristila u ruralnoj tradiciji Ližnjana - Lisignano potaknuta je reinterpretacija kroz kreativno likovno stvaralaštvo. Učenici i vrtićanci uživali su u izletu posjetivši Uljaru Sladonja gdje su se upoznali s procesom prerade maslina u Valturi te Galeriju Kapelan grije su se upoznali sa starim oruđem i eksponatima iz ruralne tradicije u Muntiću.

Kroz aktivnosti prezentacije i degustacije maslinovog ulja u izvedbi Ankice Piccoli, predstavnice Udruge Agromladica - Ližnjan u školama te na završnoj manifestaciji uz izložbu dječjih radova svi su posjetitelji potaknuti na korištenje ovog vrijednog proizvoda i upoznati s radom lokalnih proizvođača ulja.

Spomenuta završna izložba dječjih radova i degustacija maslinovog ulja za roditelje i zainteresirane građane održana je u prostorima Zajednice Talijana u Šišanu - Comunita' degli Italiani di Sissano čime je uspješno zaključen projekt "S tradicijom do boljeg zdravlja" čija je voditeljica bila Helena Pola.