Predstavljanje jesensko-zimskog piknika u vinogradu

Izvor i foto: Turizmoteka/TZZŽ

Izletište Vina Kos-Jurišić pokrenulo je projekat „Piknik u vinogradu“ 15. svibnja 2020. godine kao odgovor na mjere izazvane korona situacijom. U ponudi su bile četiri košarice – „Špekec“, „Picek“, „Pajcek“ i „Grincajg“. Piknik je ovo ljeto, 2021. godine, obogaćen za još jedan projekat „Piknik pod zvijezdama“ koji prate vinski kokteli. Ove godine odlučili su krenuti sa prvim sezonskim piknikom i to baš jesensko-zimskim jer zima počinje tek 21.12., zar ne?

Uz projekat „Via vino“ u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije, odlučili smo napraviti i predstavljanje jesensko-zimskog piknika u vinogradu koje će se održati na adresi izletišta Vina Kos-Jurišić - Suhodol Zelinski 25, Sveti Ivan Zelina. Budući da smo trebali izabrati jedan od datuma u periodu od 15. listopada do 15. studenog, izabrali smo 11.11. jer je i blagdan svetog Martina. Okupljanje je previđeno oko 15:00h. U novim, jesenko-zimskim košaricama naći se klasična zimska jela - kuhani buncek, pečene krvavice, kobasice i carsko meso uz dobro poznate priloge zelje i restani krumpir, a kao desert pratiti će ih zapečene štrukle i knedle od sira sa domaćim pekmezom od marelica.

Posebnu čar pikniku dati će otvorena ložišta gdje će posjetitelji sami moći ispeći kobasice ili carsko meso, a isto će moći pojesti unutar ugositeljskog objekta uz kamin. Također, posjetitelji će moći naručiti i vinogradarsku juhu koja se poslužuje u zdjelicama od kruha. Vinske koktele zamijeniti će kuhano vino po receptu dede Đureka. Po čemu će još ova košarica biti posebna? Uz ove košarice će ići isključivo butelja autohtone zelinske sorte Kraljevine za koju smo ove godine dobili zlatnu diplomu na ocjenjivanju vina u sklopu „Vina od davnina“.